Cel mai mare jaf din muzee: Bijuterii de un milliard euro, furate din Grüne Gewölbe, Dresda

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.11.2019 - 22:41
sursă: Wikipedia

Hoții au furat luni dimineață exponate cu o valoare de un miliard de euro de la muzeul Grüne Gewölbe din Dresda, a anunțat poliția germană, scrie France24.

SHARE

Hoții care au pătruns în muzeul Grüne Gewölbe, unul dintre cele mai vechi din lume, luni dimineață, la Dresda, au reușit să sustragă trei seturi de bijuterii din secolul 18, care nu pot fi valorificate pe piață.

Tezaurul lui Frederic Augustus „cel Puternic” al Saxoniei a fost fondat în 1723 și conține astăzi aproximativ 4.000 de obiecte de aur, pietre prețioase și alte articole expuse la Palatul Regal din Dresda.

Autoritățile au declarat că hoții au spart o vitrină de sticlă care conținea trei seturi de bijuterii baroce realizate din zeci de pietre prețioase.

Directorul muzeului, Dirk Syndram, a declarant că întreaga colecție a muzeului are „o valoare culturală neprețuită”.

„Nicăieri, în nicio altă colecție din Europa, nu s-au păstrat bijuterii sau seturi de bijuterii sub această formă și în această cantitate”, a spus el. „Valoarea este într-adevăr în ansamblu.”

Însă, o evaluare materială, fără să se ia în calcul valoarea istorică, duce la o sumă de un miliard de euro.

Poliția a declarat că au fost avertizați cu puțin timp înainte de ora 5.00 de către ofițerii din paza muzeului, neînarmați, care au văzut pe camerele de supraveghere video doi hoți în interiorul muzeului.

Deși poliția a venit imediat, hoții au dispărut cu o mașină care îi aștepta.

În prealabil, hoții au provocat un incendiu la un panou electric din apropierea muzeului, care a stins luminile de pe stradă, după care au intrat pe o fereastră a muzeului, a declarat Volker Lange, ofițerul de poliție care conduce ancheta.

Pe o stradă apropiată, a fost găsită o mașină incendiată, neînregistrată, se pare că cea în care au fugit hoții de la locul faptei și este posibil să fi existat mai multe mijloace de transport pe care le-au schimbat.

Unul dintre cele mai faimoase și prețioase exponate ale muzeului, celebrul Diamant Verde, era expus, împreună cu alte piese valoroase, la Metropolitan Museum of Art din New York.

Diamantul Verde de 41 de carate a fost achiziționat de Augustus al III-lea, fiul lui Augustus cel Puternic.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.