Văduva şi fiica lui Arafat, Souha El Kodwa Arafat şi Zahwa El Kodwa Arafat, au invocat încălcarea Articolului 6.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil.
Însă instanţa europeană a estimat că „în toate etapele procedurii şi-au putut exercita efectiv drepturile şi exprima poziţia asupra diferitelor puncte în litigiu”, prin urmare plângerea lor este nefondată.
Yasser Arafat a murit la 11 noiembrie 2004 la un spital militar din apropiere de Paris. El fusese internat acolo în octombrie după ce a acuzat dureri abdominale în timp ce se afla la cartierul său general din Ramallah, unde era izolat din decembrie 2001 sub încercuirea armatei israeliene.
Cauza decesului său nu a fost niciodată elucidată, dar suspiciunile despre otrăvirea lui de către Israel au apărut imediat după ce pe hainele sale au fost găsite urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.
Citește și
SUA și Israelul au testat cu succes un sistem antidrone cu laser
Prima ambasadă a Israelului în zona Golfului, inaugurată la Abu Dhabi (EAU)
Experţi desemnaţi de judecătorii francezi au respins de două ori ipoteza otrăvirii, punând descoperirea acestei substanţe pe seama prezenţei în mediul exterior a radonului, un gaz radioactiv natural.
În schimb, experţi elveţieni solicitaţi de văduva lui Arafat au considerat că, dimpotrivă, rezultatele „susţin în mod rezonabil ipoteza otrăvirii” cu poloniu.
Un raport de expertiză complementar, cerut de judecătorii francezi, a confirmat însă primele concluzii, astfel că instanţa franceză a clasat dosarul.
Văduva şi fiica fostului lider palestinian au pierdut apoi şi apelul înaintat Curţii de Casaţie franceze, astfel că s-au adresat CEDO contestând modul în care a procedat justiţia franceză, dar fără să obţină câştig de cauză în final.