Victimă, la sfârşitul lui august, a unei otrăviri a cărei responsabilitate el i-o atribuie Kremlinului, Aleksei Navalnîi şi un alt opozant, Vadim Gunko, au sesizat CEDO după ce au fost maltrataţi când au fost reţinuţi în timpul unei manifestaţii, pe 6 mai 2012, la Moscova. Ei intenţionau atunci să denunţe fraude electorale comise, după părerea lor, la scrutinul prezidenţial din martie 2012 din Rusia.
Cei doi au fost apoi deţinuţi timp de o noapte la postul de poliţie, apoi condamnaţi administrativ pentru refuzul de a se conforma somaţiilor legale ale poliţiei, potrivit CEDO.
Curtea cu sediul la Strasbourg a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului privind interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate şi siguranţă, la un proces echitabil, ca şi libertatea de reuniune.
Curtea precizează că s-a bazat pe un video al reţinerii opozantului, postat pe internet şi arătând că poliţiştii au „răsucit braţul lui Navalnîi şi l-au făcut să strige”, estimând că aceste „manevre de reţinere” „nu erau strict necesare” de vreme ce el nu opunea „rezistenţă vizibilă”.
Potrivit deciziei CEDO, Rusia va trebui să-i plătească 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi şi 7.500 lui Vadim Gunko pentru prejudiciu moral, notează Le Soir.
CEDO a dat numeroase decizii care condamnă Rusia pentru hărţuirea suferită de Aleksei Navalnîi, avocat de profesie şi militant anticorupţie, în special în noiembrie 2018 când formaţiunea sa supremă, Marea cameră, a recunoscut în prezenţa opozantului caracterul „politic” al multiplelor arestări al căror obiect a fost.
În octombrie, CEDO a condamnat deja Rusia pentru piedici puse libertăţii de reuniune şi tratamente degradante aplicate manifestanţilor la aceeaşi manifestaţie din 6 mai 2012.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost creată la Strasbourg în 1959 de statele membre ale Consiliului Europei. Ea are misiunea de a studia şi statua în legătură cu încălcările Convenţiei europene a drepturilor omului care îi sunt raportate.