Cea mai mare captură de cocaină din lume, mascată ingenios de Cartelul lui El Chapo. Ce era de fapt

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.02.2023 - 12:58
Cea mai mare captură de cocaină din lume, mascată ingenios de Cartelul lui El Chapo. Ce era de fapt - FOTO: Profimedia

Un fost ofițer de poliție federală din Mexic, care a lucrat, de asemenea, pentru un cartel de droguri, a susținut că ceea ce s-a crezut a fi cea mai mare captură de cocaină din lume a fost, de fapt, doar saci de făină și zahăr.

SHARE

Ceea ce s-a crezut a fi cea mai mare captură de cocaină din lume a fost de fapt doar saci de făină și zahăr, a declarat un tribunal mexican.

Dezvăluirea șocantă a apărut pe 24 ianuarie în timpul procesului lui Genaro García Luna din New York.

Luna este fostul secretar al securității publice din Mexic - cel mai înalt oficial de securitate al țării - și a fost acuzat după ce ar fi primit milioane de dolari sub formă de mită de la faimosul cartel Sinaloa al lui Joaquín "El Chapo" Guzmán.

Fostul ofițer de poliție federală mexican Sergio Villarreal Barragán, cunoscut sub numele de El Grande, care a lucrat pentru șeful traficanților de droguri Arturo Beltrán Leyva, a depus ieri mărturie și a dezvăluit un caz de corupție astronomică.

Captură record de "făină și zahăr" în loc de cocaină

El a susținut că cocaina confiscată în 2007 în orașul portuar Manzanillo, în cadrul unei capturi record de 26 de tone, aparținea lui Beltrán Leyva și că cartelul său, Organizația Beltrán Leyva (BLO), a reușit să o recupereze.

El a declarat în fața instanței că cartelul a creat o "mică fabrică" pentru a produce cocaină falsă folosind zahăr și făină, presând amestecul în cărămizi.

Citește și: Cristian Diaconescu, la Newsweek Live: „Occidentul va încerca să scurteze războiul din Ucraina”

"Ambalam drogurile false ca și cum ar fi fost orice alte cărămizi de cocaină", a spus el, potrivit jurnalistului Keegan Hamilton de la Vice.

El Grande ar fi adăugat cărămizile false de cocaină erau acoperite cu lac pentru a le face strălucitoare înainte ca funcționarii vamali corupți să le schimbe cu ceea ce a fost confiscat.

Beltrán Leyva, care a fost ucis de forțele speciale mexicane în 2009, ar fi fost foarte încântat de acest truc ingenios.

Citește și: Se încinge lupta pentru Primăria Capitalei: Nicușor Dan a crescut în sondaje. O „presează” pe Firea

Pe Twitter, jurnalistul și expertul în carteluri de droguri Ioan Grillo, stabilit în Mexic, a descris dezvăluirea privind "cea mai mare captură de cocaină din lume" ca fiind "uluitoare".

Autoritățile mexicane au declarat că peste 21.000 de pachete de cocaină au fost găsite la bordul navei în 2007.

La vremea respectivă, acestea au salutat acest lucru ca fiind un semn al "angajamentului guvernului de a-i schilodi pe capii drogurilor și de a-i aduce în fața justiției", potrivit DailyStar.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te