Cea mai luminoasă exoplanetă descoperită vreodată în istorie, găsită la 260 de ani-lumină de Terra

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.07.2023 - 09:33
Planeta LTT9779b - Foto: Twitter/@kalangfeld

O planetă strălucitoare, în afara sistemului nostru solar, a fost detectată pentru prima dată de astronomi, conform unui studiu publicat recent. Această exoplanetă, numită LTT9779b, are o strălucire comparabilă cu cea a planetei Venus.

SHARE

Potrivit cercetărilor efectuate de telescopul spațial european Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite), această planetă bizară se află la o distanță de peste 260 de ani-lumină față de Pământ și reflectă 80% din lumina stelei gazdă.

Cea mai luminoasă exoplanetă descoperită vreodată în istorie

LTT9779b a fost descoperită în 2020 și are dimensiunea planetei Neptun. Ea orbitează în jurul stelei sale într-un timp de doar 19 ore, ceea ce o face să se apropie foarte mult de steaua sa gazdă.

Această apropiere a dus la o temperatură ridicată de aproximativ 2000 de grade Celsius pe fața iluminată a planetei, ceea ce ar fi de obicei prea fierbinte pentru formarea norilor. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că LTT9779b prezintă nori, datorită capacității sale neobișnuite de a reflecta lumina.

Vivien Parmentier, cercetător la Observatoire de la Côte d'Azur și co-autor al studiului publicat în revista Astronomy and Astrophysics, a declarat că această descoperire a fost o adevărată enigmă. Cercetătorii au comparat formarea norilor pe această planetă cu condensarea ce are loc într-o baie după un duș fierbinte, în care un flux de metal și silicat a suprasaturat atmosfera, ducând la formarea de nori metalici.

Citește și: Scholz și Biden nu vor „scurtături” pentru Ucraina în NATO. Vor ceda presiunilor Europei de Est?

De asemenea, LTT9779b a rezervat și alte surprize. Planetele cunoscute până în prezent, care orbitează în jurul stelei lor atât de rapid (mai puțin de 24 de ore), sunt fie giganți gazoși de zece ori mai mari decât Pământul, fie planete stâncoase de jumătate din dimensiunea Pământului.

 

Cu toate acestea, LTT9779b este de aproximativ cinci ori mai mare decât Pământul și se află într-o zonă cunoscută ca "deșertul fierbinte al lui Neptun", în care planetele de această mărime nu ar trebui să existe. Acest fapt surprinzător marchează un pas important în înțelegerea modului în care planetele de mărimea lui Neptun pot supraviețui în astfel de medii extreme.

Citește și: Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

Astronomii se așteptau ca această planetă să-și piardă atmosfera din cauza apropierii sale de steaua gazdă, dar au descoperit că norii metalici ai lui LTT9779b acționează ca o oglindă, reflectând lumina și protejând astfel atmosfera de spulberare. Maximilian Guenther, șeful proiectului Cheops din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), a comparat acești nori cu un scut, similar celor din episoadele vechi din Star Trek, care protejează navele spațiale. Această cercetare deschide noi perspective și reprezintă un pas important în domeniu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te