Ce-l poate dovedi pe Trump în lupta cu COVID. Cum și-a ascuns președintele SUA trecutul medical

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 02.10.2020 - 15:26
Donald Trump/ FOTO: Guliver/ Getty Images

Cea mai mare vulnerabilitate medicală a președintelui SUA, Donald Trump, recent diagnosticat cu COVID- 19, este obezitatea clinică.

SHARE

Liderul de la Casa Albă cântărea, la ultimul examen medical efectuat în februarie a.c, 110 kilograme, la o înălțime de 1,90m. Asta înseamnă că indicele său de masă corporală era de 30,4.

Dincolo de acest prag începe obezitatea clinică, una din comorbiditățile cel mai des întâlnite în cazul pacienților COVID-19 care-și pierd viața.

Președintele SUA stătea bine la capitolul presiune arterială, 121/79 mmHG, iar ritmul cardiac era de 63 bătăi/ minut.

O altă veste bună era că nivelul colesterolului scăzuse la 167, de la 196, în 2019, și chiar 223, în 2018. Nivelul de LDL, așa-numitul „colesterol bun”, era sub 100.

După ce mai mulți angajați ai Casei Albe s-au îmbolnăvit de COVID-19, președintele SUA a urmat, la recomandarea echipei sale medicale, un tratament preventiv cu hidroxiclorochină, deși, la acea vreme, studii medicale arătau că eficiența substanței în lupta cu noul coronavirus este îndoielnică. Ulterior, s-a dovedit că hidroxiclorochina, folosită în tratamentul malariei, face mai mult rău persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Un secret bine păzit

Chiar dacă este cel mai în vârstă dintre președinții aflați la primul mandat (77 de ani și trei luni) opinia publică din America știe foarte puține lucruri despre starea de sănătate a lui Trump.

În SUA, nicio lege nu obligă candidații prezidențiali sau deținătorii funcției să-și publice istoricul medical. Totuși, majoritatea fac acest lucru, pentru că opinia publică este foarte interesată de subiect.

Medicii personali dau publicității scrisori detaliate despre starea de sănătate a acestora. În cazul lui Trump, medicul Sean Conley a fost extrem de zgârcit în detalii, după ultimul examen medical al șefului statului.

Ca să nu mai vorbim de faptul că, în decembrie 2015, cu un an înainte de prezidențiale, Dr. Harold Bornstein a declarat că, dacă va fi ales, Trump va fi „unul dintre cei mai sănătoși politicieni aleși în această poziție”.

Ulterior, în 2018, Bornstein a dezvăluit că Trump îi dictase conținutul scrisorii medicale. „A dictat întreaga scrisoare. Nu eu am scris-o. Trebuia să-i spun să nu facă asta. Oamenii lui au venit după scrisoare pe la 4 dimineața”, a spus fostul său medic.

Ulterior, Bornstein a povestit NBC că nu a mai avut acces la istoricul medical al lui Trump după ce a declarat că președintele ia pastile pentru creșterea părului. „Istoricul medical mi-a fost luat de către fostul său bodyguard Keith Schiller”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te