Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.06.2024 - 23:21
Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei - Foto: Profimedia Images
Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei. Este vorba despre bani grei care se află în joc:: activele ruseşti.

SHARE

Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei. Este vorba despre bani grei care se află în joc:: activele ruseşti îngheţate.

Statele membre ale UE au aprobat decizia de a utiliza 1,4 miliarde de euro din veniturile din activele rusești înghețate, pentru a trimite sprijin militar Ucrainei, după ce au găsit o modalitate legală de a eluda dreptul de veto al Ungariei.

Ce cale legală a găsit UE pentru a eluda dreptul de veto al Ungariei asupra sprijinirii Ucrainei

Guvernele UE au convenit în luna mai să folosească profiturile extraordinare din activele rusești înghețate în interiorul blocului, pentru a ajuta Ucraina, cu 90% din fonduri alocate ajutorului militar.

Aceasta conform unei propuneri inițiale a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), brațul diplomatic al blocului. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor legale necesare până acum, conform EurActiv.

Citeşte şi: Oligarhii ruși: cine sunt, de ce sunt atât de bogați, de ce au fost sancționați și cum au răspuns

Guvernele Uniunii Europene au convenit să folosească 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profituri din activele înghețate rusești pentru arme și alte ajutoare pentru Ucraina, ceea ce a determinat Ungaria să-i acuze pe ceilalți membri ai UE de o încălcare „nerușinată” a regulilor pentru a ocoli obiecțiile sale.

Membrii UE au decis deja în mai să folosească profiturile din activele înghețate în UE pentru a ajuta Ucraina, cu 90% din fonduri alocate ajutorului militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor legale necesare, spun diplomații.

Ungaria menține relații mai calde cu Moscova decât orice altă țară din UE. Nu dă arme Ucrainei, iar premierul ungar Viktor Orban a criticat alți membri ai UE și NATO pentru că au făcut acest lucru, spunând că aceștia alimentează războiul.

Citeşte şi: Fostul patron al Chelsea Londra, acord secret de 40 de milioane de dolari cu „portofelele” lui Putin

La o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, luni, diplomatul șef Josep Borrell a declarat că nu este necesară unanimitatea obișnuită pentru deciziile de politică externă, deoarece Ungaria a renunțat la deciziile anterioare care stau la baza schemei.

„Acum vom accelera, fără a avea acest blocaj”, a spus Borrell reporterilor după întâlnire.

El a spus că 1,4 miliarde de euro în profituri extraordinare vor fi disponibile în luna viitoare și încă 1 miliard de euro până la sfârșitul anului. Fondurile vor fi folosite pentru a ajuta Kievul cu apărare aeriană, muniție și sprijin pentru industria ucraineană, a spus el.

Citeşte şi: Procurorul general al SUA decide prima dată transferul în Ucraina al bunurilor rusești confiscate

Guvernele UE într-un comitet de ajutor militar au susținut planul, iar miniștrii, la reuniunea de la Luxemburg, l-au susținut și ei, au spus diplomații. Ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto a spus puțin, în timp ce Borrell a prezentat planul, au spus ei, conform swissinfo.ch.

Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Dar Szijjarto a fost mult mai vocal pe Facebook. „Aceasta este o linie roșie clară, nu a existat nici un exemplu de încălcare atât de nerușinată a regulilor europene comune”, a spus el.

„În mod evident, colegii noștri de la Bruxelles, echipa noastră juridică a UE examinează posibilitatea unei modalități legale de a căuta dreptate pentru Ungaria”, a spus Szijjarto, al cărui guvern preia președinția rotativă a UE, formată din 27 de membri, într-o săptămână.

Banii ar putea ajuta rapid Ucraina

Având în vedere că prima tranșă a veniturilor din activele înghețate scade în curând, oficialii UE au explorat urgent modalități de a ocoli obiecțiile Ungariei și de a se asigura că banii ar putea ajuta rapid Ucraina.

„Nu pot avea acești bani în buzunar – acești bani sunt pentru sprijinul militar pentru Ucraina”, a spus Borrell reporterilor.

Planul UE de utilizare imediată a profiturilor din activele rusești înghețate este separat de decizia liderilor G7 luna aceasta de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanța împrumuturi de 50 de miliarde de dolari către Ucraina.

Doar o ştampilă

Țările UE au adoptat în mod oficial un plan de utilizare a profiturilor extraordinare din activele băncii centrale ruse înghețate în UE pentru apărarea Ucrainei, a anunțat guvernul belgian.

Textul a avut nevoie doar de o ștampilă din partea miniștrilor, după ce ambasadorii UE au ajuns la acord la începutul lunii mai.

Un înalt diplomat rus a denunțat planul, spunând că va avea consecințe imprevizibile, UE fiind obligată mai devreme sau mai târziu să returneze Rusiei ceea ce a furat, conform Reuters.

Profituri imense

Conform acordului, 90% din venituri vor intra într-un fond administrat de UE, pentru ajutor militar, pentru Ucraina, împotriva invaziei Rusiei, restul de 10% urmând să sprijine Kievul în alte moduri.

UE se așteaptă ca activele să genereze profituri de aproximativ 15-20 de miliarde de euro (16,30-21,70 miliarde de dolari) până în 2027.

Activele câștigă un interes excepțional, rezultând așa-numitele profituri excepționale. Ucraina este de așteptat să primească prima tranșă în iulie, au declarat diplomații UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te