Cazul care șochează Anglia: Asistentă acuzată că a ucis șapte bebeluși. „Sunt malefică”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.11.2022 - 16:11
Lucy Letby, în timpul procesului/foto: the sun
O asistentă a ucis șapte bebeluși și a încercat să ucidă alți 10/foto: skynews

Asistenta de neonatologie Lucy Letby este acuzată de uciderea a șapte bebeluși și de încercarea de a ucide alți zece. Aceasta lucra în sectorul de neonatologie de la spitalul Countess of Chester când s-a observat legătura dintre moartea bebelușilor și prezența ei.

SHARE

Lucy Letby neagă toate acuzațiile acuzațiile aduse în procesul ce se desfășoară la Manchester Crown Court, un caz care a îngrozit întreaga Mare Britanie.

Cazul este deosebit de sensibil deoarece nu există decât dovezi circumstanțiale ce leagă prezența asistentei neonatale în toate cazurile de deces al unor copii cu probleme și de agravare a stării de sănătate în cazul celor zece bebeluși salvați de medici în ultimul moment, dar care nu au fost chemați de inculpată, ci au observat starea critică în urma unor verificări în secția de neonatologie.

Trei copii au murit în tura inculpatei într-o perioadă de două săptămâni în 2015, un altul suferind un colaps care i-a pus viața în pericol în aceeași perioadă, ceea ce a atras atenția unui medic.

După un lung set de investigații, Lucy Letby a fost arestată în 2018, fiind suspectată de opt capete de acuzare de crimă și șase capete de acuzare de tentativă de omor.

Ea a fost eliberată pe cauțiune în așteptarea unor anchete suplimentare. Letby a fost arestată pentru a doua oară în 2019 cu opt presupuse crime și nouă presupuse tentative de crimă, din nou a fost eliberată pe cauțiune în așteptarea unor investigații suplimentare.

Ultima arestare a avut loc în noiembrie 2020, în urma căreia a fost inculpată cu opt capete de acuzare de crimă și zece capete de acuzare de tentativă de crimă.

Procesul în curs al lui Letby a început în octombrie 2022 și urmează să se încheie după șase luni.

Letby este acuzată de uciderea a cinci băieți și două fete. De asemenea, se presupune că a încercat să ucidă alți cinci băieți și cinci fete. Evenimentele au avut loc între iunie 2015 și iunie 2016, în timp ce lucra la spitalul Countess of Chester. Numele copiilor nu pot fi dezvăluite din motive juridice.

Lucy Letby, născută la 4 ianuarie 1990, a lucrat inițial în unitatea neonatală de la Countess of Chester Hospital din 2011 până în 2016, fiind ulterior mutată la sarcini de birou din 2016 până în 2018.

Lucra la spital din 2011, după ce a obținut o diplomă de asistentă medicală la Universitatea din Chester la începutul aceluiași an. De asemenea, lucrase în cadrul unității ca studentă în timpul celor trei ani de formare.

Letby lucra în unitatea neonatală în momentul în care au avut loc ratele ridicate de mortalitate infantilă acolo, între 2015 și 2016, ea fiind asistenta desemnată pentru mai mulți dintre bebelușii în cauză.

Citește și

Bibi Netanyahu, din nou premier al Israelului. „Va distruge capacitățile nucleare ale Iranului”

Donald Trump ar putea să își anunțe candidatura la președinția SUA în această seară

Procurorul Nick Johnson a declarat că Letby a fost „o prezență malefică constantă" în unitatea neonatală a spitalului și că a injectat aer în sângele a două dintre presupusele victime și a folosit insulina pentru a-i ucide pe ceilalți.

Mama uneia dintre victime a declarat că a surprins-o pe Letby încercând să-i ucidă bebelușul, iar aceasta i-ar fi spus: „Ai încredere în mine, sunt asistentă medicală", atunci când a fost întreruptă.

De asemenea, în timpul procesului s-a dezvăluit că lui Letby i s-a interzis de mai multe ori să intre într-o cameră în care părinții bebelușilor erau înștiințați de pierderea copiilor. Părea că vrea să asiste la durerea acestora.

Acuzarea a arătat instanței o mărturisire a lui Letby, care spunea: „Sunt malefică, eu am făcut asta" și că "i-a ucis intenționat" pentru că "nu a putut avea grijă de ei".

Ulterior, apărarea a susținut că nota fusese scrisă într-o stare psihologică confuză.

În timpul procesului în desfășurare, Lucy Letby neagă toate acuzațiile aduse și cere prezentarea de probe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te