Bibi Netanyahu, din nou premier al Israelului. „Va distruge capacitățile nucleare ale Iranului”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.11.2022 - 11:52
Bibi Netanyahu, din nou premier al Israelului/foto: jpost

Președintele american Joe Biden l-a sunat pe viitorul premier israelian Benjamin Netanyahu pentru a-l felicita pentru recenta sa victorie parlamentară. Apropiații săi spun că va ataca Iranul pentru a-l împiedica să obțină arme nucleare.

SHARE

Biden l-a felicitat pe Netanyahu pentru recenta sa victorie și a lăudat "alegerile libere și corecte din Israel", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Președintele a reafirmat forța parteneriatului bilateral și a subliniat sprijinul său de neclintit pentru securitatea israeliană. Vom continua să monitorizăm îndeaproape procesul de formare a Guvernului”, a declarat Jean-Pierre.

„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu Guvernul israelian în ceea ce privește interesele și valorile noastre comune”, a adăugat ea.

Tabăra lui Netanyahu a obținut 64 de locuri față de 51 pentru actualul guvern condus de Yair Lapid în Parlamentul cu 120 de locuri.

Partidul Likud al lui Netanyahu a obținut 32 de locuri, 14 locuri au revenit alianței Sionismul religios condusă de extrema dreaptă Itamar Ben Gvir, ultraortodoxul Shas a obținut 11 locuri, iar Partidul Iudaismul Unit al Torei a obținut șapte locuri, potrivit Comisiei electorale israeliene.

Partidul Yesh Atid (Există un viitor) al lui Lapid a obținut 24 de locuri în Parlament.

Rezultatele îi oferă lui Netanyahu, fostul premier israelian de mult timp, o majoritate absolută în Knesset pentru a forma un viitor guvern israelian.

71% dintre alegători s-au prezentat la urne, cel mai mare procent din ultimii 20 de ani.

Netanyahu a fost înlăturat de la putere anul trecut, după 12 ani consecutivi în care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, după ce a mai servit încă trei ani înainte.

Un aliat de lungă durată al liderului opoziției Benjamin Netanyahu a declarat că  viitorul prim-ministru va ordona o lovitură asupra capacităților nucleare iraniene dacă SUA nu va asigura un nou acord nuclear foarte clar și nu va lua măsuri de securitate.

Vorbind pentru Channel 12 News, Tzachi Hanegbi a declarat că, într-o astfel de situație, Netanyahu "va acționa pentru a distruge capacitățile nucleare din Iran".

Hanegbi, un vechi deputat Likud și fost ministru, care nu se așteaptă să ajungă în următorul Knesset (după ce a ocupat locul 46 pe lista partidului la alegerile primare), a apreciat că, dacă nu se iau măsuri, „Israelul se va confrunta pentru prima dată cu un regim cu arme nucleare" și a spus că Netanyahu „nu se va împăca cu un Iran nuclear".

„În evaluarea mea, el nu va avea de ales decât să atace capacitățile nucleare ale Iranului.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te