Cât de periculoasă pentru organism este vata de zahăr, desertul colorat iubit de toți copiii?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.02.2024 - 15:16
Cât de periculoasă este vata de zahăr Foto: facts.net

Vata de zahăr, aparent un ”dulce nevinovat”, este extrem de periculoasă. Iar dacă este și colorată, riscul de boli grave este foarte mare. O țară de pe glob a interzis-o total.

SHARE

Specialiștii au descoperit că specialitatea dulce iubită de copii este extrem de periculoasă. Un laborator a confirmat prezența unei substanțe toxice care provoacă cancer în colorantul folosit.

O țară de pe glob a interzis deja vata de zahăr, prezentă în toate târgurile și parcurile de distracție.

Cât de periculoasă este vata de zahăr, desertul colorat din parc iubit de copiii din întreaga lume

Săptămâna trecută, Tamil Nadu, unul dintre cele 28 de state ale Indiei, a introdus interdicția după ce testele de laborator au confirmat prezența substanței Rhodamine-B în probele prelevate. Acesta cauzează cancer.

La începutul acestei luni, teritoriul unional Puducherry a interzis vata de zahăr, în timp ce alte state au început să testeze mostre, relatează BBC News .

Tratamentul, numit și ”buddi-ka-baal”, adică părul bătrânei, este îndrăgit de copiii din întreaga lume, fiind prezent mereu la târguri și parcuri de distracție.

Citește și: Cât de nesănătoasă e pâinea prăjită? Care este alternativă bună pentru organismul uman

Cu toate acestea, unii oficiali indieni spun că este extrem de dăunător.

P Satheesh Kumar, ofițer pentru siguranța alimentelor în orașul Chennai din statul Tamil Nadu, a declarat pentru ziarul The Indian Express că substanțele folosite la colorarea vatei de zahăr „ar putea duce la cancer și pot afecta toate organele corpului”.

Compusul chimic Rhodamine-B provoacă o culoare roz strălucitoare, care este, de asemenea, folosită pentru produse cosmetice, vopsele textile și cerneluri.

Studiile au arătat că Rhodamine-B poate crește riscul de cancer. Este ilegal să-l folosești în Europa și California pentru vopsirea alimentelor.

Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Cât zahăr conține vata de zahăr

Însă desertul delicios preferat de copii este unul nociv și din cauza conținutului de zahăr.  În timp ce numărul exact de calorii poate varia în funcție de mărime și porție, o porție tipică de vată de zahăr poate conține aproximativ 105 până la 130 de calorii.

Aceste calorii sunt derivate în principal din zahărul prezent în acest desert. Este important de reținut că vata de zahăr este un aliment cu volum redus, ceea ce înseamnă că este ușor și aerisit, ceea ce face ușor să consumi cantități mari fără să te simți sătul.

Citește și: Ce sărbătorește lumea pe 29 februarie. Legătura dintre această zi, 12 mănuși și pâine prăjită

O porție de vată de zahăr poate avea aproximativ 26 de grame de zahăr. Este esențial să fii conștient de aportul de zahăr, în special pentru persoanele cu restricții alimentare sau afecțiuni precum diabetul, scrie facts.net.

Vata de zahăr, așa cum o știm, a fost creată pentru prima dată în 1897, când un dentist pe nume William Morrison și-a unit forțele cu un cofetar pe nume John C. Wharton.

Împreună, cei doi au creat o mașină care învârtea zahărul încălzit printr-un paravan, creând textura asemănătoare ață dentară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te