Carolina de Sud. „Socialistul” Bernie Sanders, front-runner, confruntare cu rivalii democrați

DE Adina Mutăr | 25.02.2020 - 19:55
Sursă Getty

Scena politică americană se află într-o „confuzie ideologică”, după ce „cel mai de stânga candidat la președinție din istorie”, Bernie Sanders, a ajuns un front-runner pentru democrați.

SHARE

Analiștii consideră că devierea spre stânga a democraților americani îi asigură lui Trump un nou mandat.

Consilierul electoral al lui Sanders, Jeff Weaver, a remarcat, pentru APNews, că „se simte un soi de disperare” împotriva candidatului său.

Confuzia și „disperarea” au fost create de victoria lui Sanders în Nevada, unde sondajele au arătat că i-a câștigat chiar și pe moderați și pe conservatorii care se autodefinesc progresiști.

Rivalii democrați ai lui Bernie Sanders s-au pregătit conștiincios să-l doboare de pe locul întâi într-o dezbatere marți seară, în Charleston, Carolina de Sud, stat ce ar putea modela în mod dramatic cursa pentru prezidențiale.

Cu o zi înaintea dezbaterii de marți seară, aceștia au prezentat liniile lor de atac într-o serie de anunțuri digitale sau televizate.

Pete Buttigieg, fostul primar din South Bend, Indiana, a subliniat apelul lui Sanders pentru un sistem de îngrijire a sănătății finanțat de guvern ca exemplu al „polarizării” sale. Fostul vicepreședinte Joe Biden l-a acuzat pe Sanders că a încercat să submineze realegerea președintelui Barack Obama din 2012. Iar fostul primar din New York, Michael Bloomberg, vrea să-l bage în corzi cu privire la controlul armelor.

Elizabeth Warren, deși împărtășește multe dintre politicile liberale ale lui Sanders și ar putea beneficia dacă ar fi mai vocală în privința acestora, „furându-i-le” lui Sanders, se pare că evită să se confrunte cu colegul său. În schimb, își concentrează atacurile asupra lui Bloomberg.

Biden este cotat cu o susținere a 27% în Carolina de Sud, în timp ce Sanders cu 23 la sută - în limita marjei de eroare a sondajului de plus minus 6 puncte procentuale. Iar Biden credea că va câștiga detașat în Carolina de Sud.

Democrații urmăresc și ei ascensiunea colegului „socialist”, în vârstă de 78 de ani, despre care nu credeau că va câștiga un loc semnificativ pentru asigurarea nominalizării.

Șapte democrați de vârf au stabilit cea de a zecea dezbatere a partidului, și poate cea mai importantă, a sezonului primar 2020. Cert este că întrunirea va fi un moment crucial în cariera politică a lui Sanders. După ce a petrecut zeci de ani ca un agitator obișnuit să atace instituția partidului, se află pentru prima dată în defensivă.

The New York Post remarcă abilitatea neașteptată a lui Bernie Sanders în a se stabili pe o poziție de conducere în cursa prezidențială a democraților, construind o coaliție diversă din facțiunile liberale, coaliție care se pregătește de preluarea acestui partid politic major.

Pentru a defini mai bine îngrijorarea scenei politice americane, The New York Post publică un sondaj efectuat în 2019 de Institutul Cato, din care reieșea că 64% dintre democrați au o opinie favorabilă asupra socialismului, în timp ce doar 45% au o viziune favorabilă asupra capitalismului.

Chiar dacă nu este vorba despre un „socialism est-european”, tendința de apreciere a acestui sistem este, pentru mulți analiști, o subminare a democrației americane.

Iar Sanders vorbește acum de o „revoluție de stânga”, fără să intre în detalii despre modul în care el vede că se va produce schimbarea de „regim”, dar din discursurile sale reiese că America are o structură „fundamental nedreaptă”, și are acum ocazia să se trezească din „capitalismul cel rău” printr-o revoluție. Pare incredibil, dar prinde la public.

Nu e de mirare că Rusia se arată tot mai interesată de acest candidat.

Tot anul trecut, sondajele au arătat că observatorii politici nu identificau la Sanders nicio cale clară către nominalizare, cu liberalii și progresiștii neconsiderându-l un candidat serios. În 2019, Joe Biden părea a fi candidatul cu cele mai multe șanse să-l învingă pe Donald Trump.

Sanders îngrijorează și prin faptul că, în ciuda vârstei, a reușit să atragă, conform sondajelor, oameni sub 45 de ani (40 la sută) și progresivi (34 la sută).

Fostul guvernator de Wisconsin, Jim Doyle, consideră că „enigma Sanders” nu este atât de greu de descifrat. „Merge pe genul de entuziasm și idealism tineresc care a stat în centrul Partidului Democrat de multă vreme. Democrații sunt întotdeauna cei mai buni când cursa schimbă un status quo. Așa au câștigat Roosevelt, Kennedy, Carter, Clinton, Obama. Așa câștigă democrații”, subliniază Doyle.

Alți analiști consideră că Sanders poate, pe calea aleasă, să câștige o nominalizare, dar nu alegerile în fața lui Donald Trump. Din contră, nominalizarea socialistului din partea democraților îi poate asigura lui Trump câștigarea fără probleme a unui nou mandat.

Iar Bernie, pe val, se pare că merge prea departe cu „revoluția” lui. Într-un recent interviu la emisiunea „60 Minutes” de la CBS, candidatul democrat a vorbit despre „moştenirea lui Fidel Castro”, pe care l-a numit „părintele revoluţiei cubaneze”, anume despre programul masiv de alfabetizare, un lucru minunat.

„Sunt ferm împotriva naturii autoritare a regimului cubanez, dar este nedrept să spunem pur şi simplu că totul a fost rău”, a explicat el, condamnând în acelaşi timp trimiterea la închisoare a disidenţilor de către regimul lui Castro.

Afirmaţiile sale au stârnit o avalanşă de critici. „Să nu ne lăsăm păcăliţi: comentariile lui Sanders fac parte dintr-o tendinţă mai amplă, prezentă dintotdeauna în viaţa sa, de a îmbrăţişa tezele unor lideri şi guverne autocrate din lume”, a atras atenţia echipa de campanie a lui Joe Biden, într-un comunicat.

Miliardarul Michael Bloomberg, care, alături de Biden, reprezintă aripa moderată a partidului, l-a ironizat pe Sanders pe Twitter. „Fidel Castro a lăsat moştenirea sumbră a lagărelor de muncă forţată, a represiunii religioase, a sărăciei la scară largă, a plutoanelor de execuţie şi a uciderii a mii de cubanezi. Deci, da, Bernie, hai să vorbim despre programul său de alfabetizare”, a comentat Bloomberg.

Până acum, Bloomberg a cheltuit vreo 500 de milioane de dolari în spoturi publicitare, dar încă nu a scos „artileria grea”. Așteaptă, susțin apropiații, ca Bernie să-și submineze singur șansele, prin discursurile sale socialiste. „Totuși, aici e America”, obișnuiește să spună Bloomberg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te