Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, investigat de procurorii anticorupție pentru mărturie falsă

DE Alexandru Pop | 12.05.2021 - 13:56
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, investigat de procurorii anticorupție pentru mărturie falsă/FOTO: Facebook/Sebastian Kurz

Procurorii anticorupţie îl anchetează pe cancelarul austriac, Sebastian Kurz, în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în comisia parlamentară care investighează consecinţele scandalului Ibizagate, care a dus la căderea guvernului precedent.

SHARE

Într-o conferinţă de presă, Kurz a declarat că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete.

"Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit (la întrebări)", a adăugat el.

Biroul procurorului public pentru afaceri economice a confirmat că a primit mai multe plângeri pe acest subiect, printre altele din partea partidului NEOS.

Citește și: USR pierde subprefectul de Alba la două luni de la numire. Acesta și-ar fi falsificat diploma

Comisia parlamentară de anchetă investighează presupusa negociere a unor funcţii politice şi posibila influenţă a donaţiilor pentru partid asupra deciziilor politice în timpul guvernului precedent, format din Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Kurz) şi Partidului Libertăţii (FPÖ).

Sebastian Kurz nu demisionează

Potrivit plângerii depuse de NEOS, cancelarul şi şeful său de cabinet au negat că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAG.

Kurz a spus că nu se gândeşte să demisioneze, chiar dacă va fi condamnat. El a criticat faptul că în comisia parlamentară de anchetă au avut loc tentative de a-i răstălmăci declaraţiile.

În urmă cu o lună, fostul şef al extremei drepte austriece şi ex-vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru corupţie, o premieră după scandalul Ibizagate. Acuzaţia vizează "acordarea de avantaje" lui Strache în contrapartidă la "susţinerea sa pentru modificarea unei legi" pentru a permite unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

În 2019, coaliţia între conservatori şi extrema dreaptă a căzut după o capcană întinsă preşedintelui Partidului Libertăţii austriac (FPÖ), filmat într-o vilă din Ibiza. Acest video, turnat în 2017, pe când Heinz-Christian Strache era candidat în alegerile parlamentare, îl prezintă gata să se compromită în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea materialului în mass-media a avut loc odată ce Heinz-Christian Strache a devenit numărul doi al guvernului, scandalul provocând un seism politic în Austria şi lansarea mai multor anchete, potrivit Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.