Cum ar putea România să stea în afara Schengen până în 2028. Există un „coșmar” mai mare ca Nehammer

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.09.2023 - 17:16
Karl Nehammer și Herbert Kickl - Foto: Profimedia Images

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se opune aderării României la spațiul Schengen. Contracandidatul său la funcția de cancelar și care conduce în sondaje este un adversar și mai înverșunat împotriva migrației. O victorie a lui Herbert Kickl ar putea amâna aderarea cu câțiva ani.

SHARE

Partidul Libertății din Austria (FPÖ) a preluat un avans considerabil în cele mai recente sondaje de opinie, o treime dintre austrieci promițându-și sprijinul pentru partidul populist de dreapta în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Cum ar putea România să stea în afara Schengen până în 2028

Partidul fostului ministru de interne Herbert Kickl se situează la 30%, cu un avans considerabil față de Partidul Social-Democrat (SPÖ) și de Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, cu 23% și, respectiv, 22%.

Până acum coșmarul României a fost cancelarul Karl Nehammer care s-a opus aderării țării noastre. Cum alegerile parlamentare din Austria în toamna lui 2024, Karl Nehammer a scos de pe agenda sa o posibilă aderare a României.

Rivalul său Herbert Kickl, al cărui aprtid conduce în sondaje, este și mai vehement în privința migrației. Aspect care ar îngreuna și mai mult aderarea României la Schengen dacă Kickl ar ajunge cancelar.

Citește și: Cancelarul Austriei, cerere umilitoare pentru România. Ni se recomandă să urmăm „modelul tunisian”

Revenind la sondaj, realizat de institutul de cercetare Lazarsfeld Gesellschaft la comanda cotidianului Österreich, a arătat că partenerul de coaliție al ÖVP, Verzii, a obținut doar 10% din voturi, ceea ce înseamnă că actualele partide aflate la guvernare ar obține doar sprijinul a 32% din totalul austriecilor, ceea ce face aproape imposibilă o revenire la putere a actualei administrații.

Singura coaliție viabilă care s-ar putea bucura de o majoritate parlamentară ar fi ÖVP și FPÖ, cu actualul partid de guvernământ ca partener minori.

Austria contra migrației

Creșterea sprijinului pentru partidul lui Kickl a fost alimentată de dezamăgirea unui număr tot mai mare de austrieci față de direcția actuală a țării. Partdiul de dreapta a strâns voturi tocmai susținând o politică de migrație și mai strictă decât cea impusă de cancelarul Nehammer. În cazul în care Kickl va ajunge cancelar aderarea României la Schengen se va amâna pe o perioadă nedeterminată. Poatr fi vorba șio de 4 ani dacă acesta va rezista la putere.

Kickl susține și încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Citește și: Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen. Care este interesul lui Viktor Orban

Partidul s-a opus cu fermitate sprijinului continuu acordat Ucrainei pe fondul conflictului actual cu Rusia, solicitând un referendum național privind sancțiunile rusești și acuzând partidele rivale de încălcarea politicii de neutralitate a Austriei. 

Ruta migranților ocolește România

Potrivit unor informații obținute de Newsweek România, ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

Citește și: Austria solicită UE o directivă prin care imigranții neînscriși în procedura de azil să fie respinși

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te