Cambodgia: Un şobolan african marsupial folosit în detectarea minelor, decorat pentru curaj

DE Valentin Mirică | Actualizat: 25.09.2020 - 15:12

Un şobolan african marsupial antrenat să detecteze mine terestre în Cambodgia, a doua cea mai afectată ţară după Afganistan de acest tip de arme, a fost decorat vineri cu medalia de aur pentru ''curaj şi devotament”.

SHARE

Magawa, un şobolan african uriaş, în vârstă de cinci ani, a primit medalia de aur din partea organizaţiei caritabile britanice People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) pentru ''devotamentul arătat în misiunea sa de a salva vieţi, de a localiza şi îndepărta mine terestre letale'' în Cambodgia.

''Întreaga echipă este foarte, foarte emoţionată. Nu se întâmplă des ca un şobolan să fie recunoscut pentru curaj şi muncă grea'', a scris într-un e-mail trimis EFE îngrijitorul şobolanului, So Malen, din Siem Reap, în nord-vestul ţării.

Din 2002 şi până în prezent, PDSA a acordat 30 de medalii de aur unor animale pentru curaj şi devotament în desfăşurarea activităţii şi, până acum, câinii au fost cei care au câştigat întotdeauna.

Magawa, a cărui titulatură oficială este HeroRAT (şobolan eroic), s-a născut şi a fost antrenat în Tanzania de către organizaţia neguvernamentală Anti-Personnel Landmines Removal Product Development (APOPO), care se ocupă cu pregătirea şobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la începutul anilor 1990.

Pe micuţa medalie se află o inscripţie cu o coroană de lauri şi cuvintele: ''Pentru curajul animalului sau devotamentul în muncă''.

Cambodgia este a doua ţară cea mai afectată de mine terestre la nivel mondial după Afganistan şi se crede că în timpul conflictelor armate care au afectat grav ţara între anii 1975 şi 1998 au fost amplasate până la 6 milioane de mine, dintre care 3 milioane încă nu au fost localizate, potrivit PDSA.

Minele terestre au făcut circa 64.000 de victime în Cambodgia, ţara cu cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputări din cauza minelor: peste 40.000 de oameni.

APOPO a explicat că este nevoie de nouă luni pentru antrenamentul complet al unui heroRAT, lucru care se face prin oferirea de recompense delicioase şobolanilor în schimbul descoperirii minelor. Şobolanii sunt antrenaţi să detecteze un compus chimic conţinut în explozibili, ceea ce înseamnă că ei ignoră deşeurile metalice şi pot găsi mult mai rapid minele, pe care le localizează scurmând la suprafaţa solului.

Deşi este vorba despre şobolani de mari dimensiuni - de pildă Magawa cântăreşte 1,2 kilograme şi măsoară 70 de centimetri lungime -, greutatea lor nu este suficient de mare pentru a detona minele.

De la sosirea sa în Cambodgia, în 2014, Magawa a descoperit 39 de mine terestre şi 28 de muniţii neexplodate, devenind cel mai de succes HeroRAT al organizaţiei caritabile.

Şobolanul este în stare să verifice o suprafaţă de mărimea unui teren de tenis în 20 de minute, în condiţiile în care unui specialist înarmat cu un detector de metale i-ar lua patru zile să facă acelaşi lucru, potrivit APOPO.

Când nu salvează vieţi, Magawa îşi petrece timpul liber mâncând alune şi banane, pepene roşu în weekend, şi alergând pe o roată instalată în spaţiul său de joacă.

Cum şobolanii africani marsupiali au o durată de viaţă de circa opt ani, cel mai probabil Magawa se va pensiona la începutul anului viitor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te