Bush: Prigojin mi-a servit cina, am supraviețuit. Invazia Ucrainei nu este pasul final pentru Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.09.2023 - 14:52
Vladimir Putin, George Bush (la masă) și Evgheni Prigojin (în dreapta în picioare) - Foto: Twitter/ Dmitry Kolezev

Fostul președinte american George Bush a declarat că abia recent a aflat că a fost servit la cină în Sankt Petersburg de nimeni altul decât „bucătarul lui Putin” Evgheni Prigojin, ucis luna trecută după ce avionul în care se afla a fost doborât de ruși.

SHARE

"Ceea ce m-a șocat este că am văzut zilele trecute o fotografie de la un summit G8 din Sankt Petersburg, unde Prigojin era cel care servea mâncarea. El era bucătarul. Tot ce știu este că am supraviețuit", a declara fostul președinte american George Bush.

Bush: „Prigojin mi-a servit cina, am supraviețuit

Bush se referă la imagini de la o reuniune din 2006, fotografii din care Prigojin apare pândind în fundal. Fostul lider al mercenarilor Wagner apare, de asemenea și într-o altă fotografie de la o altă întâlnire cu patru ani mai devreme, în 2002.

Înainte de a deveni faimos în întreaga lume pentru că a fost șeful uneia dintre cele mai cunoscute grupări de mercenari din lume, Prigojin a lucrat în domeniul alimentar și a asigurat adesea cateringul pentru evenimentele găzduite de Putin, ceea ce i-a adus porecla "bucătarul lui Putin".

Citește și: Zelenski: Rusia opreşte contraofensiva ucraineană cu ajutorul avioanelor. Putin l-a ucis pe Prigojin

În ceea ce privește subiecte mai presante, Bush a avut, de asemenea, multe de spus la conferință, insistând că acum este momentul să îl oprim pe Putin.

„Invazia Ucrainei nu este pasul final pentru Putin. E viclean”

"Invazia Ucrainei nu este pasul final pentru Putin. El vrea un imperiu mare. Și acum este momentul să-l oprim", a spus el.

"Cred că el este mai puternic astăzi decât era când eram eu președinte. Și este un politician viclean. 

"Nu se teme să folosească puterea pentru a-și afecta viitorul. A mușcat mai mult decât a putut mesteca". 

Prima întâlnire cu Putin

Bush și-a amintit apoi de prima sa întâlnire cu Putin, spunând: "Aceasta a fost în Slovenia, la începutul anului 2001, când l-am întâlnit pentru prima dată. Vrea să vorbească despre datoria din epoca sovietică. I-am spus 'este adevărat că mama ta ți-a dat crucea și că ai avut binecuvântarea la Ierusalim? 

" Acesta era un fapt pe care CIA mi-l spusese ca parte a pregătirii de fond. Și întreaga lui înfățișare s-a schimbat. A trecut de la încordat la relaxat și a început să vorbească despre mama lui și despre cruce și despre ce însemna pentru el, că fusese salvat. 

Citește și: Moartea lui Prigojin, confirmată de criminaliștii ruși. Boris Johnson: „Păi de, negociase cu Putin”

"Și l-am întrebat despre fiicele sale. M-a lăsat să știu că are două fiice și vorbea despre interesele lor, iar eu vorbesc despre fiicele mele. Și am început o relație de lucru. M-am uitat în ochii lui și i-am văzut sufletul".

Bush a spus că s-a schimbat în mod clar de atunci, adăugând: "Și dacă m-aș fi uitat în ochii lui la sfârșitul președinției mele, aș fi văzut un suflet diferit. 

„Putin a fost infectat de putere și de bani”

"A fost infectat de putere și de bani. Era un tip diferit".

Bush a abordat, de asemenea, problema aderării Ucrainei la NATO, spunând că la summitul NATO de la București din 2008 a propus ca Ucraina și Georgia să adere la Planul de acțiune pentru aderare. 

"A fost într-adevăr o modalitate de a consolida alianțele cu democrații tinere importante. Și a fost combătut cu înverșunare, în primul rând de Germania și Franța", a spus el.

Bush a mai spus că SUA ar trebui să sprijine Ucraina până când Rusia va fi expulzată din toate teritoriile ocupate și nu ar trebui să încerce să impună guvernului ucrainean planuri de pace. 

"Nu ar trebui, doar pentru că suntem obosiți, să le cerem ucrainenilor să cedeze o anumită cantitate de teritoriu unui invadator", a spus el.

Zelenski, un  "Winston Churchill al secolului XXI"

În ceea ce privește președintele Zelenski, Bush a avut cuvinte de laudă, spunând: "Americanii au fost impresionați de Zelensky. Este un tip dur. L-am numit Winston Churchill al secolului XXI. 

"Este o conducere impresionantă în circumstanțe dificile. Uitați-vă la acest tip care se ferește de rachete. Statele Unite trebuie să rămână în continuare puternice, active și să susțină oameni ca Zelenski".

Dar el a emis și o notă de precauție pentru Ucraina, spunând că trebuie abordată problema corupției.

"Statele Unite trebuie să se asigure că banii contribuabililor noștri nu sunt cheltuiți în alte scopuri decât protejarea Ucrainei de Rusia", a spus el. 

"Americanii sunt deranjați de ideea că banii lor ajung în buzunarul cuiva. Am observat că președintele Zelenski a început să îndepărteze oameni din echipa sa, ceea ce sugerează că aceasta ar putea fi o încercare de a lua fața corupției, ceea ce este foarte important”, potrivit KievPost.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te