Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
8.421.572 Votanți în România
46,76 %
688.583 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Bulgaria se pregătește de război. De ce au modificat legea privind interzicerea armelor chimice?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.02.2024 - 11:12
Bulgaria se pregătește de război. De ce au modificat legea privind interzicerea armelor chimice? Foto: The Sofia Globe (fotografie cu caracter ilustrativ)
Bulgaria se pregătește de război. De ce au modificat legea privind interzicerea armelor chimice? Foto: The Sofia Globe (fotografie cu caracter ilustrativ)

Statul vecin ia deja în calcul primele măsuri în caz de război. Bulgarii au luat în calcul inclusiv legea privind interzicerea armelor chimice.

SHARE

Până la sfârșitul anului ar trebui să fie gata un nou plan militar care să îl înlocuiască pe cel actual, care datează din 2009. Acest lucru a fost anunțat de Slavcho Vasev, șeful Departamentului de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului Economiei și Industriei din Bulgaria, în timpul prezentării în Comisia Economică Parlamentară a Raportului anual privind starea securității naționale a Bulgariei în 2022, prezentat de Consiliul de Miniștri la 17 noiembrie 2023. 

Din păcate, războiul din Ucraina ne-a arătat cât de nepregătiți suntem, a declarat expertul, citat de BTA. 

Vasev a spus că a fost întocmită o listă cu toate întreprinderile care trebuie să lucreze în timpul unui război, și nu este vorba doar de producția de arme și muniții, ci și de toate sferele economiei.

Bulgaria se pregătește de război. De ce au modificat legea privind interzicerea armelor chimice?

Această listă va fi trimisă în curând la ministere și la parlament pentru coordonare.

Raportul, în partea departamentului economic, afirmă necesitatea de a revizui întregul temei juridic al planificării pe timp de război, care este deja în curs de implementare.

Citește și: România ar putea să fie „noua Ucraina” pentru Rusia. Scenariu de coșmar pentru NATO

Membrii Comisiei au adoptat raportul anual. Scopul principal al acestuia este de a prezenta evaluările Executivului cu privire la riscurile, pericolele și amenințările, eficacitatea și eficiența politicii de securitate națională în 2022, precum și acțiunile pe care instituțiile guvernamentale intenționează să le întreprindă în perioada următoare.

Comitetul a adoptat în a doua lectură proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind interzicerea armelor chimice și controlul substanțelor chimice toxice și al precursorilor acestora, prezentat de Consiliul de Miniștri la 13 octombrie 2023.

Ce prevede legislația bulgară privind armele chimice

Proiectul de lege a fost elaborat în legătură cu deciziile adoptate în cadrul celei de-a douăzeci și patra sesiuni a Conferinței statelor membre ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și este în conformitate cu Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și utilizării armelor chimice și distrugerea acestora.

Substanțele chimice care intră în domeniul de aplicare a convenției pot fi utilizate, pe lângă scopurile pașnice legitime, pentru dezvoltarea, producerea, stocarea și utilizarea de arme chimice.

Citește și: Pericol total în Moldova. Data la care Transnistria va cere anexarea la Rusia. Putin va încuviința

În Bulgaria nu există societăți care să desfășoare activități cu substanțe chimice enumerate în anexă și nici persoane juridice care să desfășoare activități de producție, achiziție, depozitare și utilizare a acestora.

Proiectul de lege prevede înființarea și menținerea unui registru public al persoanelor care desfășoară activități legate de producerea, achiziționarea, depozitarea sau utilizarea substanțelor chimice enumerate în cele două anexe la lege, precum și de producerea prin sinteză a substanțelor chimice organice care nu sunt enumerate în anexe.

Proiectul de lege a fost adoptat în primă lectură de către Parlament la jumătatea lunii februarie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te