Brazilia suspendă un contract de 324 milioane de dolari pentru vaccinuri

DE Daniel Toșa | 30.06.2021 - 13:20
Brazilia suspendă un contract de 324 milioane de dolari pentru vaccinuri/FOTO: Pexels

Brazilia va suspenda un contract de 324 milioane de dolari pentru achiziţia de vaccin anti-COVID-19 din India, a anunţat Ministerul Sănătăţii, dând curs recomandării Curţii de Conturi (CGU), un caz care l-a atras pe preşedintele Jair Bolsonaro în acuzaţii de nereguli.

SHARE

Contractul de achiziţie a 20 milioane de doze de vaccin Covaxin de la producătorul indian Bharat Biotech a devenit o problemă pentru Bolsonaro după ce avertizori de integritate au vorbit public despre presupuse nereguli. Un responsabil din Ministerul Sănătăţii a spus că l-a alertat pe preşedinte despre îngrijorările sale.

Bolsonaro, a cărui popularitate a scăzut pe fondul unui bilanţ al deceselor de COVID-19 care a depăşit 500.000, a spus luni că nu are cunoştinţă despre niciun fel de nereguli.

Cu toate acestea, persistă întrebări spinoase, care i-ar putea crea probleme în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Citește și: Clotilde Armand câștigă în instanță: desființarea a trei structuri ale Sectorului 1, legală

Ministrul sănătăţii, Marcelo Queiroga, a spus într-o conferinţă de presă că echipa sa va investiga acuzaţiile cât timp contractul va fi suspendat.

'Conform analizei preliminare a CGU, nu există nereguli în contract, dar, pentru conformitate, Ministerul Sănătăţii a ales să suspende contractul', a indicat instituţia într-un comunicat.

Citește și: Hackerul român care a creat virusul troian Gozi, arestat la Bogota. Era căutat de americani din 2013

Procurorii federali brazilieni au deschis o anchetă, citând ca semnale de alarmă preţul relativ ridicat, de aproximativ 15 dolari per doză, negocierile pripite şi aprobările în aşteptare de la autorităţile de reglementare.

Într-un comunicat, producătorul Bharat Biotech a afirmat că a urmat o abordare 'pas cu pas' pentru aprobări şi contract şi că nu a primit plăţi în avans de la Ministerul Sănătăţii al Braziliei.

Producătorul adaugă că preţul Covaxin a fost fixat la 15-20 de dolari/doză pentru livrările în afara Indiei.

Contractul este investigat şi de o comisie a Senatului care examinează gestionarea epidemiei în Brazilia.

Un senator marcant de opoziţie din comisie, Randolfe Rodrigues, a înaintat luni o plângere penală oficială împotriva lui Bolsonaro la Curtea Supremă.

Senatorul a cerut Curţii să investigheze de ce preşedintele 'nu a luat nicio măsură după ce i s-a notificat existenţa unei scheme de corupţie uriaşe în Ministerul Sănătăţii', scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.