Boris Johnson își dă demisia din fruntea Partidului Conservator. Rămâne premier până în toamnă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.07.2022 - 12:12
Boris Johnson și-a negociat la sânge retragerea/Foto: Downing Street 10

Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider conservator și va continua ca prim-ministru până în octombrie, când va fi ales un nou președinte de partid, anunță BBC.

SHARE

El este așteptat să facă o declarație în fața națiunii. 

Johnson refuzase miercuri să plece de la șefia guvernului de la Londra. Întrebat miercuri de membrii unei comisii parlamentare cât de important este adevărul pentru el, Johnson a declarat că ar fi "foarte important". "Oamenii trebuie să permită guvernului care are un mandat să continue", a mai adăugat şeful Cabinetului, încă în funcţie. În ciuda demisiilor şi a acuzaţilor care îl vizează direct pe politicianul conservator, acesta refuză să se retragă din funcţie.

Citește și: EXCLUSIV Peste 1.100 de funcționari s-au angajat în administrația publică sub guvernarea PNL-PSD

"Avem un plan şi îl vom continua", a mai adăugat Boris Johnson în faţa reprezentanţilor Camerei inferioare a Parlamentului de la Londra. Întrebat când consideră că ar trebui să se retragă, acesta a răspuns că doar atunci când va avea senzaţia că guvernul nu mai poate continua. El consideră că "nu ar fi responsabil" se demisioneze acum, când Europa asistă la cel mai dur război din ultimii 80 de ani.

Mai mulţi membri ai Cabinetului au demisionat în ultimele zile. Astăzi, ministrul demisionar al Sănătăţii, Sajid Javid, a solicitat indirect retragerea premierului: "Să nu faci nimic reprezintă o decizie activă. Balanţa dintre loialitate şi integritate a devenit imposibilă în ultimele luni", a mai spus Javid, care crede că oamenii trebuie să ajungă la concluzia că "destul este destul" şi că acum s-a ajuns la "acest punct".

Există tot mai multe voci, nu doar din opoziţie, ci şi din rândul propriul partid, care solicită debarcarea lui Johnson. "Pentru Dumnezeu, pleacă!", l-a îndemnat parlamentarul din partea Tory, Andrew Morrison, care a renunţat la funcţia de ministru de stat pentru Irlanda de Nord.

Citește și: Rușii din IT pleacă masiv din țară. Destinația lor: Georgia, o țară invadată de asemenea de Rusia

Şi presa insistă asupra demiterii lui Boris Johnson. Times consideră că "fiecare zi în care continuă să rămână premier adânceşte şi mai mult haosul" iar foştii colegi ai premierului de la The Daily Telegraph consideră că soarta politicianului "atârnă de câteva fire de aţă".

Boris Johnson a fost audiat miercuri de parlamentari, într-o şedinţă extraordinară.

Presiunile asupra politicianului conservator s-au amplificat după ce tot mai multe acuzaţii de corupţie şi informaţii care îi afectează grav imaginea au fost date publicităţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te