Bombardiere americane B-52 escortate de avioane de război israeliene, deasupra Golfului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.03.2021 - 09:15
Foto: military.com

Președintele Joe Biden a trimis un semnal clar Iranului prin cele două bombardiere strategice Stratofortress B-52, care au survolat, duminică, regiunea Golfului în a doua lor misiune sub administrația sa.

SHARE

De asemenea, misiunea a transmis un mesaj de solidaritate în fața amenințărilor Iranului, bombardierele americane fiind însoțite de F-15 ale forțelor aeriene israeliene și de avioane militare din Arabia Saudită și Qatar, a declarat Comandamentul Central al Armatei SUA.

Citește și

Crime pe piața neagră a artefactelor: tânără de 16 ani, ucisă și mumificată ca fiica regelui Xerxes

Declarația CENTCOM nu menționa Iranul, ci doar că operațiunea bombardierelor grele a fost menită să „descurajeze agresiunea și să-i liniștească pe parteneri și aliați”.

Administrația Biden a debutat tensionant în Golf, după ce a suspendat contractele de armament către Arabia Saudită pentru a descuraja războiul din Yemen, „din motive umanitare”.

Citește și

Alișor Sadoveanu, înmormântat la Cimitirul Chitila, lângă casă. Poliția e mobilizată

Sâmbătă, Arabia Saudită a declarat că a distrus zece drone lansate de rebelii huthi yemeniți susținuți de Iran. Totodată, Arabia Saudită a declarat că forțele aeriene ale coaliției sale au distrus poziții militare huthi din Sanaa, capitala Yemenului.

Televiziunea de stat din Riad a declarat că șapte drone au fost interceptate în 24 de ore peste Khamis Mushait și Jazan din sudul Arabiei Saudite.

Citește și

EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

Consulatul Statelor Unite din orașul saudit Jeddah a emis un aviz, citând rapoarte despre atacuri și explozii suspectate în apropiere de Jeddah și Khamis Mushait.

Prin aceste atacuri ale rebelilor huthi, strategia Administrației Biden din motive umanitare în Yemen a avut de suferit, iar calea negocirii cu Teheranul pentru acordul nuclear s-a tensionat și mai mult.

Citește și

Biden a prelungit încă un an sancțiunile asupra Iranului

SUA și Israel au convenit să se informeze reciproc în orice acțiune privind Iranul

 

Prețul petrolului a continuat să crească luni dimineață, Brent depășind 70 de dolari pe baril, stimulat de atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și de restricțiile voluntare de producție din partea OPEC.

Citește și

Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

La mai bine de o lună după ce o bombă a explodat în afara Ambasadei Israelului din India, autoritățile au declarat luni că forțele iraniene Al Qods se afla în spatele atentatului, deși bomba a fost plantată de o celulă șiită indiană locală.

Bomba a fost de intensitate redusă, deoarece Teheranul a dorit să evite o tensionare a relațiilor cu Delhi. Dispozitivul conținea pulbere de amoniu și avea rulmenți cu bile, care au spart geamurile a trei mașini parcate în apropiere.

Teheranul nu are intenția de a ușura negocierile cu Administrația Biden pentru ca SUA să revină în acordul nuclear din 2015.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.