Bombardier american B-52 cu rachete nucleare, la câteva sute de km de Rusia. FSB: „Ne vor lovi!”

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.05.2024 - 16:39
Bombardier american B-52 cu rachete nucleare, la câteva sute de km de Rusia. FSB: „Ne vor lovi!” - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Bombardier american B-52 cu rachete nucleare, la câteva sute de km de Rusia. FSB: „Ne vor lovi!” - Foto: Profimedia Images

Bombardier american B-52 cu rachete nucleare, la câteva sute de km de Rusia. Generalul Vladimir Kulishov, șef al Serviciului de frontieră al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a acuzat NATO că se pregătește pentru potențiale lovituri nucleare pe teritoriul rusesc.

SHARE

Acuzațiile lui Kulishov vin pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Kremlin și alianța militară occidentală, alimentând temerile privind o nouă eră a Războiului Rece.

Bombardier american B-52 cu rachete nucleare, la câteva sute de km de Rusia. FSB: „Ne vor lovi!”

Vorbind în exclusivitate pentru publicația de stat Ria Novosti cu ocazia "Zilei Gărzii de Frontieră a Rusiei", generalul Kulishov a prezentat manevrele presupus agresive ale NATO în apropierea granițelor rusești. El a afirmat că există o creștere a activităților de recunoaștere și o intensificare a antrenamentelor de luptă ale trupelor NATO, inclusiv exerciții care simulează atacuri nucleare împotriva Rusiei.

Citește și: VIDEO Un avion F-35 nou, de 200.000.000$, s-a prăbușit după ce a realimentat. România a comandat 32

"Situația necesită luarea unor măsuri adecvate pentru a ne proteja și securiza frontierele", a subliniat Kulishov, subliniind nevoia percepută de Rusia de a lua măsuri defensive ca răspuns la presupusele provocări ale NATO.

Aceste acuzații vin în urma unei directive recente a președintelui rus Vladimir Putin, care a dat instrucțiuni armatei să efectueze exerciții care implică desfășurarea de arme nucleare tactice. Moscova a invocat amenințările percepute din partea Occidentului ca justificare pentru aceste manevre, trăgând semnale de alarmă în întreaga comunitate internațională.

Citește și: Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European

În plus față de escaladarea situației, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat, la 26 mai, un avertisment înfricoșător către SUA și Polonia, afirmând că, dacă SUA ar distruge pozițiile rusești din Ucraina, ar începe un "război mondial".  

Bombardierul a apărut pe hartă

Acest mesaj sever a venit ca răspuns la remarcile ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, care ar fi sugerat: "Americanii le-au spus rușilor că, dacă aruncați o bombă nucleară, chiar dacă nu omoară pe nimeni, vă vom lovi toate țintele [pozițiile] din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate".

Potriivit unei monitorizări, un bombardier B-52 a fost văzut lângă Kalinigrad. Kalinigrad  este un teritoriu al Federației Ruse, reprezentând o exclavă a acesteia, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică.

Bombardierul B-52 poate lansat rachete hipersonică americană, numită „Armă Conceptuală Hipersonică” (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC).

Boeing B-52 Stratofortress este un bombardier strategic cu reacție, subsonic, cu rază lungă de acțiune. Poate transporta rachete nucleare.

Fostul președinte Mdvedeev a replicat: "În primul rând, yankeii nu au spus până acum ceva exact așa ceva, deoarece sunt mai precauți decât polonezii. În al doilea rând, dacă americanii ne lovesc țintele înseamnă că vor începe un război mondial, iar un ministru de externe, chiar și al unei țări ca Polonia, ar trebui să înțeleagă acest lucru. Și în al treilea rând, având în vedere că încă un polonez, [președintele Andrzej] Duda, a anunțat recent dorința de a desfășura TNW [arme termonucleare] în Polonia, Varșovia nu va fi lăsată pe dinafară și va primi cu siguranță partea sa de cenușă radioactivă. Este ceea ce vă doriți cu adevărat? Polonezii sunt resemnați; așa sunt de peste 400 de ani", a adăugat el.

Retorica agresivă a NATO 

Șeful serviciului de informații al FSB a subliniat, de asemenea, provocările tot mai mari cu care se confruntă polițiștii de frontieră ruși în apărarea împotriva tentativelor de infiltrare a ceea ce el a numit "grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere" în regiunile Briansk, Kursk și Belgorod, precum și în Republica Crimeea.  

Kulishov a dezvăluit că, în anul precedent, 2023, forțele de securitate rusești au împiedicat cu succes peste 5.500 de tentative de pătrundere pe teritoriul rusesc, invocând implicarea "organizațiilor teroriste și extremiste internaționale", alături de ceea ce el a descris drept "servicii speciale și formațiuni armate ale Ucrainei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te