Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.05.2024 - 15:31
Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European - Foto: Profimedia Images

Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European. Mai multe percheziţii sunt în desfăşurare, în birourile unui colaborator al Parlamentului European.

SHARE

Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European. Mai multe percheziţii sunt în desfăşurare, în birourile unui colaborator al Parlamentului European, de la Bruxelles şi Strasbourg.

De asemenea, şi la domiciliul acestuia din Bruxelles, în cadrul anchetei privind suspiciunile de ingerinţă ruse şi de corupţie, a anunţat procuratura federală belgiană.

Răspândea propaganda rusă la Bruxelles şi Strasbourg. Percheziţii la sediile Parlamentului European

Potrivit unei surse apropiate dosarului, persoana vizată este un fost asistent parlamentar al europarlamentarului german Maximilian Krah, din partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit EFE, un judecător de instrucţie al unui tribunal din Bruxelles a dispus percheziţionarea locuinţei acelui fost asistent situată în cartierul Schaerbeek din Bruxelles şi a biroului acestuia din clădirea PE din Strasbourg (Franţa), efectuată în colaborare cu Eurojust şi autorităţile judiciare franceze.

Percheziţiile fac parte dintr-o anchetă declanşată în aprilie în legătură cu "un caz de ingerinţă, corupţie pasivă şi militantism într-o organizaţie criminală şi se referă la indicii de ingerinţă rusă", a indicat Parchetul.

Citeşte şi: Franța avertizează: Țările UE sunt „bombardate de propaganda rusă” odată cu apropierea alegerilor

Potrivit suspiciunilor, lucrători din Parlamentul European ar fi fost plătiţi "pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului web de informaţii Vocea Europei". Parchetul a precizat că "există indicii că angajatul Parlamentului European a jucat un rol important în această problemă", conform Agerpres.

La rândul lor, surse din biroul de presă al Parlamentului European au indicat pentru EFE că nu pot comenta investigaţiile în curs.

"Parlamentul European colaborează pe deplin cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare pentru a ajuta cursul justiţiei şi va continua să facă acest lucru" şi, în acest context, marţi a fost facilitat accesul în birou, potrivit aceloraşi surse.

Citeşte şi: Armata tăcută a Kremlinului. Propaganda rusă destabilizează societățile occidentale

În aprilie, Parchetul federal din Belgia a anunţat o anchetă privind amestecul Rusiei în relaţia cu politicieni europeni, inclusiv plăţi către membri ai Parlamentului European, pentru a disemina propaganda rusă.

Ancheta se referă la reţeaua de propagandă pro-Kremlin care a fost descoperită încercând să influenţeze Parlamentul European şi viitoarele alegeri europene din 6-9 iunie, ale cărei activităţi pot fi considerate infracţiuni în Belgia.

"Ancheta arată cum Moscova a abordat şi a plătit, de asemenea, europarlamentari pentru a promova aici propaganda rusă. Serviciile secrete belgiene au confirmat existenţa unei reţele de interferenţă proruse cu activitate în mai multe ţări europene şi aici, în Belgia", a indicat premierul belgian Alexander De Croo, în aprilie, conform Digi24.

De Croo a explicat apoi că serviciilor de informaţii belgiene "le este clar" că obiectivul Moscovei este să ajute mai mulţi candidaţi proruşi să fie aleşi la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, pentru a consolida naraţiunea prorusă din instituţia europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te