Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.03.2024 - 12:16
Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română - Foto: Profimedia Images
Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română - Foto: Profimedia Images

Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română. Fostul şef al diplomaţiei române aminteşte despre adoptarea legii, acum un an.

SHARE

Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română. Fostul şef al diplomaţiei române aminteşte despre adoptarea legii, acum un an, conform căreia limba de stat a Republicii Moldova este româna.

"Salut decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, ce reconfirmă că limba română rămâne în legislație şi Constituția Moldovei.

Bogdan Aurescu salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, privind limba română

Acum un an, salutam, ca ministru de Externe, adoptarea legii conform căreia limba de stat a Republicii Moldova e limba română.

Cum am spus mereu, limba "moldovenească" a fost un construct artificial URSS, pentru divizarea românilor", a spus Bogdan Aurescu.

Pe 13 martie 2023, acum exact un an, Parlamentul Republicii Moldova a hotărât că limba moldovenească nu există și că limba română este limba oficială a Republicii Moldova.

Citeşte şi: Cursuri de limba română în Moldova: Mai multe cereri decât locuri. Inclusiv din Tiraspol

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie. Magistraţii au respins astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti, conform Agerpres.

La sfârşitul lunii martie, anul trecut, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au depus o sesizare, la Curtea Constituţională, prin care solicitau verificarea constituţionalităţii deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislaţia din Republica Moldova, inclusiv în Constituţie.

Foto: Profimedia Images

De la şedinţa Curţii Constituţionale, au lipsit autorii plângerii, deputaţii socialişti Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrîncea şi deputatul comunist Vladimir Voronin.

Citeşte şi: Ciolacu: Prim-ministrul Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba română

Principalul argument al autorilor plângerii a fost că grupul parlamentar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare) a schimbat Constituţia cu voturile unei majorităţi simple de deputaţi, şi nu cu două treimi din voturi.

Pe de altă parte, PAS, la momentul adoptării legii, a explicat că esenţa acesteia era implementarea deciziei Curţii Constituţionale din 2013, prin care s-a constatat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care limba de stat se numeşte „română”, prevalează asupra Constituţiei din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

Astfel, PAS a susţinut că pune în aplicare o decizie care fusese deja luată cu mult timp în urmă, conform media citate. Proiectul respectiv a fost votat de către parlament în lectură finală anul trecut, iar preşedinta Maia Sandu a promulgat legea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te