Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Trag cu tunuri de navă. Tancurile lui Putin, nimicite pe loc

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.09.2024 - 15:38
Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Trag cu tunuri de navă. Tancurile lui Putin, nimicite pe loc - Foto: Profimedia images
Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Trag cu tunuri de navă. Tancurile lui Putin, nimicite pe loc - Foto: Profimedia images

Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Guvernul spaniol analizează posibilitatea furnizării către Ucraina a 50 de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD pe an, conform unei propuneri detaliate trimise de o companie producătoare.

SHARE

Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Această inițiativă vine ca urmare a unui acord semnat între Spania și Ucraina în luna mai a acestui an.

Blindate ASCOD spaniole pentru Ucraina. Trag cu tunuri de navă. Tancurile lui Putin, nimicite pe loc

Vehiculul ASCOD este rezultatul unei colaborări între companiile Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug AG și Santa Bárbara Sistemas. Numele ASCOD, acronimul pentru Austrian-Spanish Cooperative Development, reflectă originile comune ale dezvoltatorilor.

Din 2003, aceste companii fac parte din General Dynamics Corporation. Prima colaborare pentru crearea ASCOD a început în 1988, iar în 1990 au fost livrate două prototipuri pentru testare.

ASCOD este utilizat de armatele spaniolă, austriacă și britanică, având denumiri diferite în funcție de țară: ULAN în Austria, PIZARRO în Spania și AJAX în Marea Britanie.

Sursa foto: Profimedia images

De asemenea, Filipine a comandat vehicule ASCOD, dar pentru tancuri ușoare Sabrah construite pe șasiul ASCOD.

Citește și: VIDEO Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Cară muniție soldaților și „latră” la ruși

Caracteristici și capacități tehnice

ASCOD este echipat cu un tun automat de nave Mauser MK-30/2 de 30 mm și o mitralieră MG3 opțională.

Sursa foto: Profimedia images

Tunul dispune de un sistem dublu de alimentare cu muniție care permite comutarea rapidă între diferite tipuri de proiectile, esențială pentru adaptarea la diverse situații tactice.

Raza de acțiune efectivă a tunului este de 3.000 de metri, iar muniția subcalibră perforantă poate străpunge blindaje de până la 60 mm grosime.

Citește și: Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția?

Vehiculul este dotat cu un stabilizator în două planuri pentru foc precis în mișcare și vizoare cu termoviziune, permițând utilizarea eficientă și în condiții de întuneric.

ASCOD poate fi echipat cu unul dintre cele două motoare diesel de 600 sau 720 de cai putere și dispune de o viteză maximă de 75 km/h.

De asemenea, vehiculul poate fi adaptat cu diverse sisteme de protecție suplimentare, inclusiv un sistem de avertizare pentru iluminare laser și un sistem automat de stingere a incendiilor, potrivit KievPost.

Modificări și configurări pentru Ucraina

Până în prezent, nu a fost stabilită versiunea exactă a ASCOD care va fi furnizată Ucrainei.

Sursa foto: Profimedia images

Vehiculul dispune de o gamă variată de modificări și poate fi adaptat la nevoile și amenințările specifice.

Se estimează că în condițiile ucrainene, ASCOD-ul ar putea fi echipat cu sisteme de război electronic și plase metalice pentru a spori protecția împotriva dronelor FPV.

Ministerele Apărării din Ucraina și Spania vor colabora pentru a defini specificațiile și configurațiile finale ale vehiculului, asigurându-se astfel că ASCOD va răspunde cât mai bine cerințelor și provocărilor întâmpinate de forțele ucrainene pe câmpul de luptă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te