VIDEO Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Cară muniție soldaților și „latră” la ruși

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.09.2024 - 13:39
Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Cară muniție soldaților și „latră” la ruși - Foto: X/ @UkraineNewsLive
Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Cară muniție soldaților și „latră” la ruși - Foto: X/ @UkraineNewsLive

Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Armata ucraineană folosește câini roboți în misiuni de recunoaștere, intimidare și aprovizionare, considerând aceste dispozitive o resursă flexibilă în războiul împotriva Rusiei.

SHARE

Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. „Războiul evoluează, iar cei care se adaptează și profită de noile oportunități vor obține un avantaj față de inamic”, afirmă oficialii ucraineni.

Ucraina trimite pe front câini roboți „invizibili”. Cară muniție soldaților și „latră” la ruși

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au anunțat utilizarea câinilor roboți pe linia frontului, conform unei postări pe Telegram a grupului operațional Hortitsia.

Unitatea „Medoid” din estul Ucrainei a fost prezentată alături de un câine robotizat care efectuează misiuni de supraveghere și aprovizionare.

Potrivit unui militar ucrainean, acești câini robotizați sunt capabili să livreze muniție și grenade trupelor aflate în zone blocate de inamic.

Citește și: Ucraina, ruptă în două de război. Populația cere negocieri de pace, Armata se opune. Care e soluția?

 „Acesta poate fi controlat de un operator sau poate urma un traseu prestabilit. Silueta sa mică îl face aproape invizibil”, a explicat soldatul.

Câinii roboți sunt adaptați pentru a opera atât în zone împădurite, cât și urbane, fiind camuflați în funcție de mediu. Ei transmit imagini în timp real către operatori, oferind o imagine detaliată a câmpului de luptă, potrivit KievPost.

Citește și: VIDEO Atac masiv cu 144 de drone ucrainene în Moscova. Au izbucnit incendii. O femeie a fost ucisă

Câinii-cyborg - un avantaj tehnologic

Armata ucraineană a primit deja peste 30 de câini roboți din Regatul Unit, fiecare având un cost de aproximativ 9.000 de dolari.

Aceștia sunt echipați cu tehnologie de teledetecție și camere termice, fiind capabili să navigheze pe terenuri dificile și să îndeplinească diverse misiuni.

„Fie că se deplasează printre dărămături, escaladează obstacole sau traversează liniștit teren deschis, câinele robot a demonstrat că poate menține un nivel ridicat de eficiență”, a declarat Brit Alliance, compania producătoare.

Planurile de extindere a utilizării acestor roboți sunt în curs, iar Ucraina intenționează să îi modernizeze în funcție de feedback-ul primit de la trupele aflate pe front.

Un comandant al Brigăzii Mecanizate 28 a menționat că există intenția de a transforma acești roboți în drone kamikaze pentru a ataca vehicule sau soldați inamici.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te