”Black Cube” a spionat și pentru Viktor Orban

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.07.2018 - 20:34

Compania privată de informații din Israel, Black Cube, acuzată în România că a spionat-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost implicată într-o campanie de discreditare a unor ONG-uri, în campania electorală ce a precedat alegerile din Ungaria, din luna aprilie a.c.

SHARE

Potrivit ”Politico”, dezvăluirile au fost făcute de un fost angajat al Black Cube și de o persoană care cunoaște compania ”Black Cube” din interior. Aceștia au precizat, sub protecția anonimatului, că nu știu cine a plătit operațiunea și dacă guvernul ungar a fost implicat. De altfel, un purtător de cuvânt al Executivului de la Budapesta a refuzat să comenteze acuzațiile. 

Identități false

Astfel, în perioada decembrie 2017- martie 2018, membri din conducerea unor ONG-uri și persoane individuale din rețeaua finanțată de miliardarul american George Soros au fost contactați de agenți ”Black Cube”, care au folosit identități false și care i-au înregistrat pe ascuns. Întâlnirile au avut loc la hoteluri și restaurante de lux din Budapesta, Viena, Amsterdam, Londra și New York. Una dintre ținte a fost Balázs Dénes, șeful maghiar al Organizației pentru Libertăți Civile din Europa, fondată la Berlin de rețeaua Soros. 

Înregistrările au fost publicate în publicația israeliană ”Jerulasem Post”, precum și în cotidianul maghiar ”Magyar Idok”, controlat de guvernul maghiar, cu trei săptămâni în alegerile din Ungaria și au fost folosite de Orban pentru a ataca societatea civilă în ultimele zile de campanie electorală. 

Obiective

Într-una din înregistrări, despre care purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar Zoltán Kovács a scris pe blogul său, ”Tracie Ahern, fostul director financiar al Soros Fund Management, afirma că miliardarul George Soros a solicitat înființarea unui task-force de cel puțin 2.000 de persoane, care să urmărească trei obiective: decredibilizarea guvernului Orbán, desființarea gardului de la frontiera Ungariei și promovarea imigrației" în această țară.

"Politica Black Cube este să nu discute niciodată despre clienții săi cu niciun terț, să nu confirme sau să nege speculațiile referitoare la activitatea companiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Black Cube, citat de ”Politico”. 

------------------

Foto: Guliver/ Getty Images

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -