Biserica Ortodoxă ucraineană, care a fost subordonată în mod oficial Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut vineri un consiliu ca răspuns la invazia Rusiei. Într-o declarație, consiliul biericesc a "condamnat războiul ca fiind o încălcare a poruncii lui Dumnezeu "Să nu ucizi!"" și a îndemnat guvernele Ucrainei și Rusiei să urmeze calea negocierilor.
Consiliul a avut critici și pentru patriarhul Kirill - care și-a dat sprijinul pentru invazia Ucrainei și și-a plasat biserica ferm în spatele președintelui rus Vladimir Putin - și a declarat că a optat pentru "independența și autonomia deplină" a bisericii ucrainene.
O mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina a trecut deja la stabilirea independenței față de Moscova. Această mișcare a căpătat un nou impuls în 2018, după ce Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului - un cleric grec care este considerat liderul spiritual al credincioșilor ortodocși din întreaga lume - a aprobat înființarea unei Biserici Ortodoxe independente a Ucrainei.
Citește și: Oficial SUA: Dacă Ucraina pierde, există riscul ca rușii să treacă în Moldova
Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia Moscovei, care a devenit strâns legată de statul rus sub conducerea lui Putin, au răspuns prin tăierea legăturilor cu Bartolomeu.
Citește și: VIDEO Bătaie cu scaune și cuțite între două familii care n-au stabilit cine are averea mai mare
Apariția unei biserici independente de Moscova l-a înfuriat și pe Putin, care a făcut din restaurarea așa-numitei "lumi rusești" o piesă centrală a politicii sale externe și a respins identitatea națională ucraineană ca fiind ilegitimă.
În declarația de vineri a consiliului Bisericii Ortodoxe din Ucraina se spune că războiul a fost devastator pentru membrii bisericii.
"În timpul celor trei luni de război, mai mult de 6 milioane de cetățeni ai Ucrainei au fost forțați să părăsească țara. Aceștia erau în principal ucraineni din regiunile sudice, estice și centrale ale Ucrainei. O mare majoritate dintre ei sunt copii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene", se arată în declarație. "Este necesar să dezvoltăm în continuare misiunea în străinătate în rândul ucrainenilor ortodocși pentru a le păstra credința, cultura, limba și identitatea ortodoxă."