Biserica Ortodoxă Ucraineană rupe legăturile cu Patriarhul Kirill. Putin s-a înfuriat și mai tare

DE Daniel Toșa | 29.05.2022 - 09:17
Biserica Ortodoxă Ucraineană rupe legăturile cu Patriarhul Kirill. Putin s-a înfuriat și mai tare/FOTO: profimediaimages.ro

O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a rupt legăturile cu Patriarhul Kirill al Rusiei din cauza sprijinului acordat de liderul spiritual rus pentru războiul din Ucraina, adâncind astfel ruptura dintre Biserica Moscovei și alți credincioși ortodocși.

SHARE

Biserica Ortodoxă ucraineană, care a fost subordonată în mod oficial Patriarhiei Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut vineri un consiliu ca răspuns la invazia Rusiei. Într-o declarație, consiliul biericesc a "condamnat războiul ca fiind o încălcare a poruncii lui Dumnezeu "Să nu ucizi!"" și a îndemnat guvernele Ucrainei și Rusiei să urmeze calea negocierilor.

Consiliul a avut critici și pentru patriarhul Kirill - care și-a dat sprijinul pentru invazia Ucrainei și și-a plasat biserica ferm în spatele președintelui rus Vladimir Putin - și a declarat că a optat pentru "independența și autonomia deplină" a bisericii ucrainene.

O mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina a trecut deja la stabilirea independenței față de Moscova. Această mișcare a căpătat un nou impuls în 2018, după ce Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului - un cleric grec care este considerat liderul spiritual al credincioșilor ortodocși din întreaga lume - a aprobat înființarea unei Biserici Ortodoxe independente a Ucrainei.

Citește și: Oficial SUA: Dacă Ucraina pierde, există riscul ca rușii să treacă în Moldova

Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia Moscovei, care a devenit strâns legată de statul rus sub conducerea lui Putin, au răspuns prin tăierea legăturilor cu Bartolomeu.

Citește și: VIDEO Bătaie cu scaune și cuțite între două familii care n-au stabilit cine are averea mai mare

Apariția unei biserici independente de Moscova l-a înfuriat și pe Putin, care a făcut din restaurarea așa-numitei "lumi rusești" o piesă centrală a politicii sale externe și a respins identitatea națională ucraineană ca fiind ilegitimă.

În declarația de vineri a consiliului Bisericii Ortodoxe din Ucraina se spune că războiul a fost devastator pentru membrii bisericii.

"În timpul celor trei luni de război, mai mult de 6 milioane de cetățeni ai Ucrainei au fost forțați să părăsească țara. Aceștia erau în principal ucraineni din regiunile sudice, estice și centrale ale Ucrainei. O mare majoritate dintre ei sunt copii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene", se arată în declarație. "Este necesar să dezvoltăm în continuare misiunea în străinătate în rândul ucrainenilor ortodocși pentru a le păstra credința, cultura, limba și identitatea ortodoxă."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te