Joe Biden în Polonia, convorbiri cu aliaţii din flacul de est, inclusiv cu Iohannis, despre Ucraina

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.02.2023 - 10:13
Joe Biden în Polonia Convorbiri cu aliaţii de pe flacul de est, inclusiv cu Iohannis, despre Ucraina - Foto: Flickr/manhhai

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, se află în Polonia, undeva va avea convorbiri cu aliaţii NATO de pe flancul de est. El va avea discuţii inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis, despre situaţia războiului din Ucraina, ce se apropie de o fază complicată.

SHARE

După ce a efectuat o vizită neanunțată la Kiev, Biden a plecat luni spre Varșovia cu o misiune de consolidare a unității occidentale, în timp ce, atât Ucraina, cât și Rusia, se pregătesc să lanseze ofensive de primăvară.

Joe Biden, discuţii în Polonia cu Klaus Iohannis

Biden este programat să se întâlnească marți cu președintele polonez Andrzej Duda și să susțină o alocuțiune din grădinile Castelului Regal din Varșovia, unde este de așteptat să sublinieze angajamentul țării central-europene și al altor aliați față de Ucraina în ultimul an, conform Associated Press.

Mâine, Joe Biden se va consulta cu Andrezej Duda și cu alți lideri ai Grupului Bucharest9, precum românul Klaus Iohannis.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că Biden va sublinia în discursul său de la Varșovia că președintele rus Vladimir Putin a presupus în mod greșit „că Ucraina se va speria și că Occidentul va fi divizat”, atunci când și-a lansat invazia.

„A obținut opusul, în general”, a spus Sullivan.

Citeşte şi: Biden, despre Putin: „Un criminal de război și un golan pur și simplu. Războiul lui eșuează”

Casa Albă a subliniat de asemenea că nu există un final clar al războiului, pe termen scurt, iar situația de pe teren a devenit din ce în ce mai complexă.

Administrația a dezvăluit duminică că are noi informații care sugerează că China, care a rămas pe marginea conflictului, se gândește acum să trimită Moscovei ajutoare militare.

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că ar putea deveni o problemă gravă, dacă Beijingul va duce la bun sfârșit această acţiune.

Citeşte şi: Joe Biden a fost într-o vizită fulger la Kiev, la un an de la începerea războiului. Ce a promis

Aniversarea unui an de război în Ucraina este un moment critic pentru Joe Biden, care încearcă să susțină unitatea europeană și să reitereze că invazia lui Putin a fost un atac frontal asupra ordinii internaționale, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Casa Albă speră că vizita președintelui la Kiev și Varșovia va contribui la consolidarea hotărârii americane și globale.

„Va fi un război lung”, a spus Michal Baranowski, directorul general al German Marshall Fund East, adăugând:

„Dacă nu avem conducerea politică și dacă nu explicăm societăților noastre de ce acest război este critic pentru securitatea lor, atunci Ucraina ar avea probleme.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te