Biden aprobă încă 3.000 de soldați de rezervă în Europa pentru a apăra flancul estic al NATO ca răspuns la acțiunile rusești în Ucraina.
Președintele i-a autorizat pe liderii militari, inclusiv pe secretarul Apărării, Lloyd Austin, să mobilizeze „forțe de rezervă selectate” în efortul de a spori Operațiunea Atlantic Resolve, care a început în 2014.
Biden aprobă încă 3.000 de soldați de rezervă în Europa pentru „operțiuni de urgență” privind Rusia
Ordinul oficial al președintelui admite că este necesară mărirea forțele armate active ale Statelor Unite „pentru desfășurarea eficientă a operațiunii Atlantic Resolve în și în jurul zonei de responsabilitate a Comandamentului European al Statelor Unite”, potrivit americanmilitarynews.com.
Atlantic Resolve oferă desfășurari rotative de forțe credibile pentru luptă în Europa pentru a arăta angajamentul SUA față de NATO, sporind legăturile dintre armatele aliate și partenere.
Trupele americane nu vor fi dislocate în Ucraina – țara nu este membră NATO - și trupele americane nu sunt la sol acolo, s-a precizat.
Departamentul Apărării a declarat că ordinele executive înseamnă că Operațiunea Atlantic Resolve va fi acum desemnată drept „operațiune de urgență”.
„Această nouă desemnare aduce beneficii trupelor și familiilor cu creșteri ale autorității, drepturilor și accesului la forțele și personalul componentei de rezervă”, a declarat generalul Douglas A. Sims, directorul de operațiuni al Statului Major Comun, în timpul unei conferințe de presă de joi.
„Acest lucru reafirmă sprijinul și angajamentul neclintit de a apăra flancul estic al NATO în urma războiului ilegal și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”, a spus Sims.
Forța actuală se idică la peste 100.000 de membri ai serviciului din Europa
Personal al armatei americane și al forțelor aeriene a fost dislocat în Polonia, Letonia, Lituania și Estonia pentru a efectua exerciții militare neprogramate.
Operațiunile pe termen lung ale SUA în Europa au fost, de asemenea, îmbunătățite.
Citește și: NATO și Rusia aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, punct fierbinte al posibilei confruntări
Din februarie 2022, Pentagonul a desfășurat sau a extins peste 20.000 de forțe suplimentare în Europa ca răspuns la criza din Ucraina, adăugând capacități aeriene, terestre, maritime, cibernetice și spațiale suplimentare, aducând totalul actual la peste 100.000 de membri ai serviciului din Europa”, se raporta în iunie 2022.
Aceasta a inclus „extinderea cu un grup al unui portavion, desfășurarea de escadroane de luptă suplimentare și avioane plus un grup de pregătire amfibie și a Forței expediționare maritime”.
Citește și: Mircea Geoană: „Niciodată în istoria agitată a României nu am avut securitatea garantată ca acum”
La 29 iunie 2022, Biden a anunțat o serie de noi angajamente față de operațiunile militare ale SUA în Europa în timpul unui summit de la Madrid.
Aceste angajamente se refereau la operațiunile SUA în Polonia, România, țările baltice, Spania, Regatul Unit, Germania și Italia.
Președintele a autorizat acum desfășurarea mai multor militari, dar nu este clar unde.