Belarusul a expulzat consul polonez care a participat la „Ziua soldaţilor blestemaţi”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.03.2021 - 08:45
Ministerul belarus de Externe a anunţat expulzarea unui consul polonez în semn de protest faţă de participarea acestuia la un moment festiv dedicat "soldaţilor blestemaţi" polonezi. / Foto: president.gov.by

Ministerul belarus de Externe a anunţat expulzarea unui consul polonez în semn de protest faţă de participarea acestuia la un moment festiv dedicat "soldaţilor blestemaţi" polonezi care au luptat împotriva ocupaţiei germane şi apoi a celei sovietice, transmite AFP.

SHARE

Polonia a criticat imediat această decizie şi a avertizat că va lua măsuri similare.

"Glorificarea criminalilor de război este complet inacceptabilă pentru noi", afirmă Ministerul de Externe de la Minsk într-un comunicat, explicând decizia de a-l expulza pe consulul polonez de la Brest (sud-vestul Belarusului), Jerzy Timofiejuk.

Citește și:

4.500 de euro pe lună pentru fosta șefă a DIICOT, vinovată de închiderea dosarului „10 august”

„Ziua soldaţilor blestemaţi”, dedicată soldaților polonezi care au luptat împotriva ocupaţiei germane şi apoi a celei sovietice

În Polonia, ziua „soldaţilor blestemaţi" este comemorată pe 1 martie începând din 2011.

Potrivit comunicatului Ministerului belarus de Externe, pe 28 februarie, la Brest (oraş la frontiera cu Polonia) a avut loc o adunare "informală" dedicată acestei zile, organizată de ONG-uri şi organizaţii de tineret care au conexiuni cu Polonia, cu participarea lui Jerzy Timofiejuk.

Marţi, însărcinatul cu afaceri polonez în Belarus a fost convocat la Ministerul de Externe, care "a protestat puternic" faţă de participarea consulului Timofiejuk la întrunire, se arată în comunicat.

"Partea belarusă nu pune la îndoială şi nu a pus niciodată la îndoială posibilitatea şi importanţa comunicării diplomaţilor cu propria lor diaspora", "dar în ţara noastră, incitarea la ură rasială, naţională, religioasă (...) şi reabilitarea nazismului este o crimă", subliniază comunicatul.

Citește și:

De ce e tulpina COVID braziliană cea mai periculoasă: foarte contagioasă, chiar și pentru „imuni”

Varşovia a calificat această decizie de expulzare ca fiind "absolut nefondată şi de neînţeles".

"Fără întârziere şi în conformitate cu principiul reciprocităţii, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate", a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez al afacerilor externe, citat de agenţia PAP.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în cel de-al doilea Război Mondial, "soldaţii blestemaţi' polonezi s-au angajat apoi în lupta împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând adesea violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice s-a prelungit până în anii 1950.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te