Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Anatoli Glaz, a declarat că "Belarusul a decis să reducă numărul de diplomaţi ucraineni de pe teritoriul său. Această măsură urmăreşte să pună capăt activităţilor non-diplomatice ale unui anumit număr de membri ai personalului instituţiilor diplomatice ucrainene".
La Minsk, din cei peste 20 de membri ai personalului ambasadei Ucrainei, vor mai rămâne doar ambasadorul şi patru diplomaţi.
Consulatul ucrainean de la Brest, din vestul Belarusului, se va închide "din cauza absenţei efective a personalului".
Glaz a susţinut că "din 2020, Belarusul a observat numeroase acţiuni ostile ale Ucrainei, care vizau distrugerea iresponsabilă a relaţiilor interstatale cu ţara noastră, a contactelor comerciale şi a legăturilor stabilite de multă vreme".
Citește și: UE vrea ca statele membre să-și asigure stocuri de gaz de 90% pentru iarna 2023 până în noiembrie
Belarus, fostă republică sovietică, este condusă autoritar din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al omologului său rus Vladimir Putin. Teritoriul belarus este folosit ca bază de forţele militare ruse angajate în invadarea Ucrainei.
Citește și: Încă o țară din regiune se alătură Rusiei în războiul contra Ucrainei. Putin decide momentul
Mai mulţi oficiali de la Kiev au acuzat în repetate rânduri conducerea de la Minsk că se pregăteşte să trimită trupe în Ucraina. Belarusul, care a găzduit primele două runde de negocieri ruso-ucrainene după invazia Rusiei în Ucraina, a dezminţit că ar avea intenţii agresive