Bătălia pentru ocuparea funcțiilor-cheie în Uniunea Europeană. Înțelegerea „Sushi” în impas

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.07.2019 - 21:41
Frans Timmermans

Criză dramatică, fără precedent, la Bruxelles, între liderii europeni, pentru alegerea conducerii Uniunnii Europene și pentru bugetul zonei euro.

SHARE

În cadrul unui acord numit de presă „Sushi”, liderii UE erau aproape deciși să-l numească pe Frans Timmermans președinte al Comisiei Europene, decât pe consilierul european german, Manfred Weber.

În schimb, Weber ar fi fost recomandabil pentru funcția de președinte al Parlamentului European. Un candidat liberal ar fi ocupat fotoliul de președinte al Consiliului UE.

Liderii de centru-dreapta din Partidul Popular European (PPE) s-au revoltat și summitul principal a fost întârziat, în timp ce șefii de guvern au fost trimiși la întâlniri bilaterale, ca să-și facă „temele”.

PPE a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare europene din mai, deși cu o cotă istorică scăzută a votului și cu puțin cunoscutul Weber drept candidatul său principal. Însă era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să îl sprijine pe candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.

Cina de lucru a debutat cu aproape trei ore întârziere, doar pentru ca summitul să fie suspendat o oră mai târziu, pentru a permite președintelui Consiliului UE gazdă, Donald Tusk, să consulte liderii în mod individual. Dezbateri furtunoase au fost toată noaptea, luni s-au suspendat din nou lucrările, iar reuniunea pentru alegerea șefilor a fost amânată până marți.

Pentru ca un candidat să avanseze, el trebuie să-și asigure sprijinul a 21 dintre cei 28 de lideri ai UE, reprezentând 65% din populația blocului.

Timmermans, vicepreședintele Comisiei, a condus eforturile UE de a-și impune viziunea statului de drept asupra statelor estice autoritare și se opune cu fermitate Ungariei și Poloniei. Premierul maghiar Viktor Orban, într-o scrisoare către liderul PPE, Joseph Daul, a declarat că Timmermans ar fi o „greșeală gravă sau chiar istorică”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarant că Frans Timmermans este un candidat care „împarte Europa profund și cu siguranță nu înțelege Europa Centrală”.

Cei 28 de lideri au ca scop să convină candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene, președintele propriului lor Consiliu și un șef al politicii externe.

În plus, președintele francez, Emmanuel Macron, s-a văzut izolat într-o încercare de „puci” de către prim-ministrul olandez Mark Rutte, susținut de un grup de țări din Europa de Nord, Noua Liga Hanseatică. Rutte și-a declarat bugetul din zona euro mort și îngropat. Motivul invocat: Bugetul propus de liderul francez pentru stabilizarea economiilor ar recompensa guvernele care urmăresc politici fiscale nesăbuite.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că negocierile maraton, care au fost suspendate luni, s-au încheiat cu un eșec. Totuși, el a spus că liderii europeni au fost foarte aproape să ajungă la un acord, în timpul discuțiilor.   

„Am încheiat ziua de astăzi cu un eșec, ceea ce dă prost atât pentru imaginea Consiliului, cât și pentru Europa”, le-a spus Macron reporterilor.

„Este evident că acest eșec este cauzat, parțial, de ambițiile personale ale unora”, a completat el. Macron a declarat că trebuie găsit un consens pentru a asigura echilbrul atât din punct de vedere geografic, cât și din punctul de vedere al raportului femei-barbați în numirea șefilor instituțiilor europene.

Președintele francez a mai susținut că numirile se vor face dintre candidații deja vehiculați și nu vor fi luate în calcul nume noi.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te