Autoritățile din R. Moldova le-au spus militarilor ruși din Transnistria: „Pe aici nu se trece!”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2022 - 19:05
Situația din Transnistria se tensionează iar/Foto: armyinform.com.ua

Republica Moldova nu a permis personalului militar rus din așa-numitul grup operațional (OGRV) cu sediul pe teritoriul regiunii nerecunoscute transnistrene să intre pe teritoriul său, scrie armyinform.com.ua.

SHARE

„Rotația personalului militar în contingentul rus de menținere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile și pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului. Cazurile de intrare neautorizată a militarilor ruși individuali au fost asociate cu nerespectarea criteriilor stabilite în mecanism. Astfel nu au fost admişi ofiţeri ai aşa-numitului <<grup operaţional de trupe ruseşti>>– formaţie prezentă ilegal pe teritoriul ţării noastre”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În acest context, „MAEIE reiterează poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor rusești și a depozitelor de muniții din țara noastră”, se arată în mesaj.

Citește și: Rusia vrea să își dezvolte relația „strategică” cu Ungaria: Gaz suplimentar pentru maghiari

Pe de altă parte, așa- zisele autorități transnistrene consideră inițiativa R. Moldova de a-și moderniza armata drept o amenințare. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al republicii separatiste, Vitali Ignatiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Comisiei provizorii a Consiliului Federației pentru politica informațională, Aleksei Pușkov, scrie TASS.

„De ce ai nevoie să modernizezi armata, dacă nimeni nu te amenință? Sau poate au planuri agresive? Acesta, desigur, este un factor care amenință stabilitatea, pacea și securitatea. În aceste condiții, rolul misiunii pacificatoare devine și mai important” a spus Ignatiev.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

El a atras atenția asupra „declarațiilor agresive” la adresa Transnistriei din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și deputaților Radei Supreme. În acest sens, Ignatiev a reamintit apelul adresat tuturor participanților în formatul de negocieri ”5+2” (R. Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatorii din partea UE și SUA) de a semna o declarație care să ofere garanții de securitate Transnistriei.

De cealaltă parte, Pușkov a acuzat Occidentul că a asimilat deja R. Moldova, care, deși nu este membră a NATO, deja este aliniată la standardele sale și urmărește o politică anti-rusă. Potrivit lui, decizia Chișinăului de a moderniza armata a fost luată din Occident, iar autoritățile sunt conduse prin intermediul României, care ar vedea R. Moldova ca pe un satelit de-al său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te