Australia despre AUKUS: Submarinele vor avea propulsie nucleară, nu focoase nucleare

DE Elena Andrei | 20.09.2021 - 21:53
Trimisul Australiei la ASEAN /foto: twitter

Pactul de securitate Indo-Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia (AUKUS) nu schimbă angajamentul față de Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a declarat luni trimisul Australiei în blocul regional.

SHARE

AUKUS „nu ​​este o alianță sau un pact de apărare”, a declarat Will Nankervis, subliniind  că „parteneriatul de securitate îmbunătățit” dintre cele trei națiuni „ne va permite să împărtășim mai bine tehnologia și capacitatea”.

„Angajamentul nostru față de ASEAN rămâne la fel de ferm ca întotdeauna. Ne-am angajat să continuăm să promovăm o regiune pașnică și sigură cu ASEAN în centrul său și să completăm și să consolidăm arhitectura existentă condusă de ASEAN”, a spus acesta.

Conform pactului AUKUS, SUA și Marea Britanie vor furniza tehnologia Australiei pentru a construi submarine cu propulsie nucleară.

Cu toate acestea, Nankervis a subliniat că Australia nu are nicio dorință de a achiziționa arme nucleare.

„Aceste submarine vor fi alimentate cu energie nucleară, dar nu vor purta focoase nucleare. Australia nu caută și nu va căuta astfel de arme. Nici nu încercăm să stabilim o capacitate nucleară civilă ”, a clarificat ambasadorul.

Citește și

Kim Jong Un: Acordul SUA - Australia ar putea declanșa o „cursă cu armament nuclear”

Scandalul submarinelor: Întâlnirea miniștrilor Apărării din Franța și Marea Britanie, anulată

 

„Australia rămâne fermă în sprijinul pentru Tratatul de neproliferare (TNP). Australia va colabora îndeaproape cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a asigura respectarea deplină a obligațiilor noastre privind TNP în calitate de stat cu arme non-nucleare”, a asigurat Nankervis.

Acesta a precizat că Australia este „cel mai vechi partener de dialog al ASEAN” și rămâne un puternic susținător al „Perspectivelor ASEAN asupra Indo-Pacificului”.

De când a fost dezvăluită alianța, Indonezia a cerut Australiei să-și îndeplinească obligațiile în calitate de semnatar al TNP, Ministerul de Externe comunicând că Jakarta „este profund îngrijorată de cursa înarmării continuă și de proiecția puterii în regiune”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.