AUDIO Cum se pregătesc avioanele Eurofighter britanice și F-16 românești în fața agresiunii ruse

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.07.2022 - 18:16
Avioane Eurofighter - Foto: Profimedia

Britanicii transmit că sunt pregătiți să apere Flancul Estic în fața oricărei agresiuni, NATO fiind pregătită de orice scenariu ipotetic pe care Federația Rusă îl va alege. Dutch Holland arată că agresiunea rusă a dus la un răspuns coordonat fără precedent din partea aliaților.

SHARE

În cadrul podcastului InsideAIR al Royal Air Force, britanicii au publicat un reportaj de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde avioanele Eurofighter Britanice împreună cu cele aliate, inclusiv F-16 Fighting Falcon românești, desfășoară misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Și, precizează contingentul britanic, ultimele săptămâni au fost foarte intense, agresiunea rusă asupra Ucrainei simțindu-se și la granițele României prin numeroase avioane rusești care se apropie de flancul NATO.

Dutch Holland, comandantul misiunii britanice în România, subliniază dificultatea pe care o întâmpină contingentul britanic în România, în contextul în care această a patra dislocare se desfășoară concomitent cu invazia rusă în Ucraina, adică cea mai gravă criză de securitate din Europa din ultimii 77 de ani, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Citește și: VIDEO Un polițist din Harghita, dosar penal după ce a fost filmat lovind un tânăr, aflat în genunchi

Comandantul misiunii britanice a subliniat că invazia rusă a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe el, precizând că nu credea că în cursul vieții sale NATO se va confrunta cu o asemenea amenințare la granițele Alianței și o invazie pe scară largă generată de ruși.

Dutch Holland a dat asigurări că NATO s-a adaptat rapid situației iar în prezent misiunile de Poliție Aeriană Întărită desfășurate de Royal Air Force în România, alături de aliați, inclusiv de Forțele Aeriene Române (prin avioane F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR) asigură securitatea Flancului Estic. 

Citește și: Min. Agriculturii: România, grânarul Europei prin exploatare intensivă: îngrășăminte, pesticide, apă

Și totuși, de la începutul agresiunii din 24 februarie 2022, aviația militară rusă și-a intensificat zborurile în apropierea granițelor NATO. 

Acest lucru îl demonstrează și cifrele. Alertele avioanelor de vânătoare din cadrul misiunilor de Poliție Aeriană Întărită au crescut de 10 față de perioada anterioară februarie 2024.

Citește și: FOTOREPORTAJ La vânătoare de „vulpi de foc”, 2.166 de kilometri la volan la Cercul Polar Arctic

Mai mult, uneori există chiar și trei alerte pe zi precizează contingentul britanic, ceea ce înseamnă că nivelul de mentenanță și timpul ca avioanele să fie pregătite trebuie scurtat, personalul britanic lucrând permanent.

În cadrul podcastului, un pilot britanic de Eurofighter Typhoon precizează că forțele britanice s-au integrat foarte bine în România, unde desfășoară exerciții alături de Forțele Aeriene Române. Astfel, piloții români de F-16 Fighting Falcon și cei britanici de Eurofighter Typhoon, reușesc să facă schimb de experiență în misiunile de antrenament desfășurate. La aceste misiuni iau parte și alte forțe aliate dislocate la Mihail Kogălniceanu, ca de exemplu forțele americane, potrivit defenseromania.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te