Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.08.2024 - 15:55
Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI - Foto: Profimedia Images
Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI - Foto: Profimedia Images

Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI. Fostul președinte Donald Trump a fost activ pe conturile sale sociale, în timp ce democrații se adună la congresul lor de la Chicago.

SHARE

Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI. Fostul președinte Donald Trump a fost activ pe conturile sale sociale, în timp ce democrații se adună la congresul lor de la Chicago, dar unele dintre postările sale nu prea au de-a face cu realitatea.

Înainte de Convenția Națională Democrată, Trump a postat o imagine falsă, cu cineva care seamănă cu vicepreședintele Kamala Harris, abordând ceea ce pare a fi un miting comunist, la Chicago, cu o reprezentare a unui banner roșu, cu un simbol comunist.

Au apărut imagini deepfake cu Trump acceptând susţinerea lui Taylor Swift. S-a folosit tehnologie AI

Aceasta a urmat repostării unui videoclip fals, cu Trump dansând alături de miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai vocali susținători ai săi.

Chiar înainte de începerea convenției, Donald Trump a postat o imagine a lui Taylor Swift într-o ținută de Unchiul Sam și a acceptat sprijinul ei pentru campania lui. Un sprijin pe care ea nu îl oferise niciodată.

Sunt cele mai recente exemple despre cum promovează Trump imagini produse de instrumente de inteligență artificială, pentru a-și ataca adversarii sau pentru a crea iluzii de sprijin, în jurul propriei campanii.

Citeşte şi: Marele actor Robert De Niro, avertisment despre Trump

Este în concordanță cu o strategie de lungă durată, în care Trump amplifică mesajele – de la adepții QAnon, până la cele care neagă rezultatele alegerilor precedente corecte – pentru a obține puncte politice și a-și satisface baza, prin promovarea unor realități alternative, conform Associated Press.

Unele dintre imaginile și videoclipurile pe care Trump le-a distribuit sunt cu desene animate sau evident false. Cu toate acestea, creșterea conținutului generat de inteligența artificială, în rețelele sociale politice, se referă la experți, care spun că ele pot fi folosite pentru a promova odezinformare mai insidioasă și mai credibilă.

Pe măsură ce imaginile, videoclipurile și clipurile audio false, create de modele generative de inteligență artificială, încep să umple rețelele sociale, ele riscă să erodeze încrederea oamenilor în ceea ce văd și aud.

Citeşte şi: Care este singurul politician democrat care îl învinge pe Donald Trump

„Deepfake-urile cu Taylor Swift, generate de inteligența artificială, sunt încă un exemplu al puterii inteligenței artificiale de a crea dezinformări care înșală alegătorii”, a declarat Lisa Gilbert, copreședinte Public Citizen, un grup progresist de susținere a drepturilor consumatorilor, care a promovat ideea unei legislații care să reglementeze AI.

„Daunele potențiale aduse societății noastre, care ar putea rezulta dintr-o astfel de informare greșită, inclusiv abuzurile asupra alegerilor noastre, sunt de amploare și extrem de dăunătoare”. O imagine generată de inteligența artificială, într-o postare de pe reţeaua lui Trump, Truth Social, distribuită duminică, a arătat femei în cămăși „Swifties for Trump”, o referire la fanii devotați ai artistului.

Imaginea falsă, care o înfățișa pe Taylor Swift îmbrăcată ca Unchiul Sam, includea un text, care spunea: „Taylor vrea să VOTAŢI pentru DONALD TRUMP”. În repostarea imaginii, Trump a adăugat: „Accept!”

Prevalarea de satiră

Una dintre imaginile pe care Trump le-a distribuit a inclus o mică etichetă de satiră, deși nu a clarificat dacă a vrut să spună clar că postarea lui a fost în glumă sau nu. Swift, care rămâne în turneul ei mondial și are un spectacol programat marți seară, la Londra, nu şi-a anunţat nici o susținere în cursa prezidențială din SUA, din acest an.

Pentru republicanii din afara orbitei lui Trump, accentul pus pe cineva ca Swift – unul dintre cei mai populari artiști din lume – urmăreşte atragerea atenției asupra lui Trump, într-un moment în care se pune mare accent pe Harris și pe democrați.

„Așa, el și campania pot înlătura ciclurile de știri negative care apar”, a spus Doug Heye, purtător de cuvânt și agent republican de multă vreme. „Ezit să spun că e meritul lor, dar cred că știm cu toții: dacă vrei să se vorbească despre tine, Taylor Swift este o modalitate excelentă de a face asta”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te