Atacuri aeriene în Fâşia Gaza, în urma unor incendii provocate în Israel de baloane incendiare

DE Daniel Toșa | 26.07.2021 - 12:45
Atacuri aeriene în Fâşia Gaza, în urma unor incendii provocate în Israel de baloane incendiare/FOTO: Unsplash

Israelul a efectuat atacuri aeriene în Fâşia Gaza, în urma lansării unor baloane incendiare către teritoriul israelian dinspre enclava palestiniană, care au cauzat două incendii de vegetaţie, relatează AFP.

SHARE

Aceste atacuri aeriene - care nu s-au soldat cu victime - au vizat dumincă seara o zonă locuită din nordul enclavei şi un poligon de antrenament al mişcării Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, la Khan Yunes (sud), au declarat AFP surse palestiniene din domeniul securităţii.

Israelul a anunţat că reduce la jumătate zona autorizată de pescuit în largul Fâşiei Gaza.

„S-a hotărât să se reducă zona de pescuit autorizată în Fâşia Gaza de la 12 mile marine la şase mile marine”, a anunţat aripa militară a Biroului de coordonare a activităţilor Guvernului israelian în teritoriile palestiniene (COGAT).

„Această decizie a fost luată din cauza lansării baloanelor incendiare din Fâşia Gaza către Israel, care constituie o încălcare a suveranităţii israeliene”, denunţă într-un comunicat Cogat.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Biroul avertizează că„Hamasul, vinovat de activităţile din Fâşia Gaza şi de toate acţiunile întreprinse din Fâşia Gaza către Israel ar trebui să suporte consecinţele violenţelor comise împotriva cetăţenilor Israelului”.

Incendii de vegetaţie au fost stinse duminică „în trei locuri, într-un mic sector din regiunea Eshkol”, au anunţat într-un comunicat pompierii israelieni, care precizau că „un expert a conchis că incendiile au fost provocate de baloane incendiare”.

Aceste baloane vizează terenuri agricole situate în jurul enclavei palestiniene sărace, în care trăiesc înghesuiţi două milioane de oameni, cărora Israelul le-a impus o blocadă în urmă cu 15 ani.

Israelul foloseşte zona de pescuit şi importurile pentru a pedepsi sau recompensa Fâşia Gaza în domeniul securităţii.

Citește și: O explicație a masacrului de pe șosele: fabuloasele șpăgi luate de polițiștii de la Rutieră

Autorităţile israeliene anunţau la 12 iulie o lărgire a zonei de pescuit şi a importurilor pe care le autorizează în Fâşia Gaza, în urma unei reveniri „recente la calm”.

Zona autorizată de pescuit era, înainte de războiul din mai, de 15 mile marine, însă Israelul a redus-o în timpul ostilităţilor.

Incidente sporadice - lansarea unor baloane incendiare din Fâşia Gaza şi atacuri aeriene israeliene ca represalii - au loc după intrarea în vigoare a unui armistitţiu fragil care a pus capăt unui război-fulger de 11 zile, de la 10 la 21 mai.

Israelul a ripostat recent faţă de aceste lansări de baloane incendiare prin atacuri aeriene nocturne care au ţintit presupuse poziţii Hamas.

Ultimul incendiu provocat de baloane incendiare în Israel a avut loc la 2 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te