O explicație a masacrului de pe șosele: fabuloasele șpăgi luate de polițiștii de la Rutieră

DE Mircea Marian | Actualizat: 26.07.2021 - 11:41
Primarul Piedone Popescu și-a luat mai multe permise de conducere la fabrica din Argeș Foto: Facebook

O explicație a masacrului de pe șosele: fabuloasele șpăgi luate de polițiștii de la Rutieră. Acum câteva zile, ANI a depistat un fost angajat al acestei structuri care nu putea justifica 100.000 de euro, dar șpăgile sunt mult mai diversificate: pizza, ciorbe sau produse lactate.

SHARE

DNA susține că, între 2014 și 2018, 11% din condamnările unor cadre MAI îi vizau pe polițiștii de la Rutieră. Într-un interval de doar 27 de zile, scrie DNA, “13 lucrători de poliție au săvârșit 116 fapte materiale specifice infracțiunii de luare de mită, în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu privire la constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației rutiere, în special depășirea vitezei maxime admise, primind sume de bani cuprinse între 50 - 400 lei pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu sau pentru a și le îndeplini în mod defectuos“. Practic, fiecare șofer prins că depășea viteză, avea dreptul să scape dacă dădea șpagă.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Raportul DNA privind mita în Poliție nu a avut nici un efect: cadrele de la Rutieră continuă să ia șpagă.

Iată câteva din cele mai scandaloase luări de mită din cadrul Poliției Rutiere:

- în iunie 2021, presa a scris că, la Botoșani, un şofer a fost duşi de oamenii legii cu maşina Poliţiei, la un bancomat, să scoată banii de şpagă. Alţi poliţişti s-au mulţumit doar cu lapte şi brânză. 
pe drumul Vlădeni-Leorda, din judeţul Botoşani, un şofer a fost prins cu o abatere rutieră pentru care risca să-şi piardă permisul de conducere. Pentru a scăpa basma curată le-a dat poliţiştilor câte un pachet cu lactate, în valoare de 50-60 de lei, a arătat Monitorul de Botoșani.

- procurorii DNA au reținut în noiembrie 2020 nu mai puțin de 14 persoane în dosarul ”fabricii de permise false” din Suceava.  În urma perchezițiilor, DNA a ridicat peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, ceasuri și mașini de lux. Unele sume erau ținute în lighean, după cum se poate observa în fotografiile puse la dispoziție de parchet. 

-  în august 2020, mai mulți angajați de la Poliția Rutieră din Iași au fost prinși că primeau, printre altele, pizza de la o firmă de livrare a mâncării, pentru a nu-i sancționa pe șoferii care transportau mâncarea. Agentul Robert Nicolae Barabaş ar fi beneficiat de nu mai puțin de 25 de porţii de mâncare în valoare de 2.650 de lei: piept de pui Teriyaki, ciorbă de văcuţă, pizza, coaste, paste sau tochitură. „Mai apoi, am purtat o discuție pe Telegram în care am fost întrebat dacă pot lua o comandă de la el pentru 5 persoane, constând în: un piept de pui Teriyaki, o salată Caesar, două meniuri Crispy, o pizza XL și un sos de maioneză cu usturoi. Acesta mi-a spus faptul că vrea un sos de usturoi pentru pizza pentru el, iar, pentru șefa lui, o salată Caesar. Restul comenzii nu știu cum a fost împărțită către ceilalți colegi”, mărturisea un martor, citat în dosarul DNA.  

-  în județul Constanța, un polițist mai rafinat decât colegii săi a primit 30 de sticle de whiskey, 10 sticle de șampanie și un miel pentru a interveni și a influența o anchetă penală într-un dosar legat de infracțiuni rutiere. 

-  în iulie 2020, șase polițiști maramureșeni au fost arestați pentru că încasau de la șoferii opriți în trafic pălincă, mâncare și, în funcție de sezon, chiar și brazi de Crăciun.

- în Botoșani, un polițist de la rutieră a cerut unui șofer, prins că circula cu carnetul expirat, “produse farmaceutice veterinare“.  

- la Sibiu, polițiștii cereau sponsorizări pentru echipa de fotbal a Inspectoratului. 

Un scandal uitat este cel al fabricii de permise din Argeș, scandal în care a fost implicat primarul Piedone Popescu.

Citește și: Tokyo 2020. Doi înotători români, calificați în semifinale la 200 m liber și 100 m spate

În data 13  iunie 2008, ofiţerii Direcției Generale Anticorupție au făcut percheziții la locuinţele a nu mai puțin de 28 de suspecţi, dar şi la sediul direcției de permise auto din Argeş. De la domiciliile celor doi şefi ai direcției, comisarii Codruţ Vlăsceanu şi Vasile Voinea, anchetatorii au ridicat peste 400.000 de euro, bani care nu au putut fi justificaţi. Poliţiştii sub acoperire au aflat că toți cei care doreau să obţină permisul fără bătăi de cap luau legătura cu un prieten al poliţiştilor, după care, în schimbul unei sume cuprinse între 500 şi 1000 de euro, erau ajutaţi să devină şoferi. Cel mai scump era permisul pe care urma să îl primească un analfabet, până la 3000 de euro. La Piteşti au reuşit astfel să obţină permise artişti, manelişti şi fotbalişti.

Primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a obținut carnetul de șofer la toate cele 5 categorii în Argeș, în numai o zi, după ce și-a schimbat domiciliul pentru o lună de zile în acest județ.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te