Atacul Israelului în Iran, un „preaviz”. A distrus apărarea antiaeriană la rafinării de petrol

DE Adina Mutăr | 27.10.2024 - 18:46
Atacul Israelului în Iran, un „preaviz” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Atacul Israelului în Iran, un „preaviz” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Atacul Israelului în Iran, un „preaviz”. A distrus apărarea antiaeriană la rafinării de petrol. Atacurile armatei israeliene (IDF) în Iran au distrus sistemele de apărare aeriană de la mai multe rafinării de petrol și fabrici petrochimice cheie.

SHARE

Atacul Isra.elului în Iran, un „preaviz”. A distrus apărarea antiaeriană la rafinării de petrol.

IDF a distrus instalațiile de combustibil solid necesar pentru rachete balistice și va fi nevoie de un an pentru ca Iranul să poată reconstrui procesul fabricației în ciuda stocurilor sale.

De asemenea, au fost distruse sistemele de apărare aeriană de la mai multe rafinării de petrol și fabrici petrochimice cheie, precum și sistemele care protejează un zăcământ mare de gaze și un port major din sudul Iranului.

Atacul Isra.elului în Iran, un „preaviz”. A distrus apărarea antiaeriană la rafinării de petrol

Lovitura de răzbunare a Israelului asupra Iranului a fost un „atac limitat” menit să slăbească capacitățile ofensive și defensive ale Teheranului și să evidențieze capacitățile de lovitură profundă ale Israelului.

Atacurile asupra sistemelor de apărare aeriană, în special, au făcut Iranul mai vulnerabil la o lovitură ulterioară mai mare, un factor de descurajare clar împotriva escaladării.

Respectând ținte strict militare, cu puține victime raportate, operațiunea s-a încadrat în liniile directoare sugerate de Administrația Biden.

Loviturile, ca răspuns pentru barajul masiv de rachete balistice iraniene de la 1 octombrie asupra Israelului, au vizat 20 de ținte, inclusiv apărarea antiaeriană S-300 a Aeroportului Internațional Imam Khomeini, care oferă acoperire de apărare extinsă a Capitalei. 

În provincia Teheran, cel puțin trei baze de rachete ale Gărzilor Revoluționare IRGC au fost atacate.

În a doua rundă dronele israeliene au vizat baza militară secretă Parchin de la periferia Teheranului, iar o dronă a lovit baza, în timp ce altele au fost doborâte.

Citește și: VIDEO Israelul a bombardat ținte militare din Iran. SUA au fost anunțate. Anunțul Teheranului

Nu este clar exact ce drone ar fi fost folosite sau dacă tipul de armă menționat este într-adevăr exact, potrivit War Zone.

Imaginile din satelit arată deteriorarea unei baze din Khojir, precum și a noii fabrici de rachete cu propulsie solidă a Iranului din Parchin, la aproximativ 1.500 de kilometri est de Israel.

Fabrica a fost deschisă în 2021, potrivit lui Fabian Hinz, cercetător în domeniul apărării și analizei militare la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Citește și: Compania Lufthansa suspendă zborurile spre Liban și Iran până anul viitor din cauza războiului

Producea combustibil pentru rachetele balistice Scud, Fateh 110 și Zelzal.

Se pare că Israelul a lansat atacul în Irak folosind spațiul aerian al Irakului. Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri și imagini care arătau o secțiune dintr-o rachetă balistică lansată de Israel în Irak.

Israelul a avertizat Iranul înainte de operațiunea „Zilele pocăinței”: „Nu răspundeți”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te