"Încă nu putem spune din punct de vedere criminalistic, dar din punct de vedere analitic cred că a fost realizat de regimul sionist, americani şi agenţii lor", a declarat Gholamreza Jalali, într-un interviu la televiziunea de stat.
Iranul a declarat în ultimii ani că este în alertă maximă în privinţa atacurilor online, pe care le-a pus pe seama inamicilor săi, Statele Unite şi Israelul.
Între timp Statele Unite şi alte ţări occidentale au acuzat Iranul că încearcă să perturbe şi să pătrundă în reţelele lor informatice.
Preşedintele Ebrahim Raisi a declarat în această săptămână că atacul cibernetic, care a perturbat vânzările de benzină, puternic subvenţionate în Iran, a fost conceput pentru a crea dezordine.
Perturbările de marţi au avut loc înaintea celei de-a doua aniversări a protestelor sângeroase din Iran generate de creşterea puternică a preţurilor la carburanţi în noiembrie 2019, care s-au transformat în revendicări politice, protestatarii cerând demisia conducătorilor ţării.
Jalali a spus că, pe baza investigaţiilor finalizate, Iranul este sigur că Statele Unite şi Israelul se află în spatele atacurilor cibernetice asupra căilor ferate iraniene din iulie şi asupra portului Shahid Rajaee din mai 2020.
Aproximativ jumătate din cele 4.300 de benzinării iraniene sunt în prezent reconectate şi au reluat vânzarea de combustibil, a anunţat sâmbătă agenţia de presă de stat IRNA. La câteva ore după atacul cibernetic, benzinăriile s-au redeschis treptat, dar au putut fi operate doar manual pentru vânzarea combustibilului mai scump.