VIDEO „Invincibilele” rachete Kinzhal, Kalibr, Iskander distruse de artileria americană a Ucrainei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.05.2023 - 17:52
US air defense Patriot-Foto: Profimedia Images

Rachetele Kinzhal, Kalibr, Iskander, mult lăudate de Putin, au fost doborâte de sistemele occidentale, în special Patriot. Atacul rușilor asupra Ucrainei în noaptea de luni spre marți, „excepțional prin densitate” și prin muniția folosită, s-a sfârșit foarte prost.

SHARE

Atacul rușilor asupra Ucrainei în noaptea de luni spre marți, ce a inclus și lansarea a șase rachete hipersonice Kinzhal de pe avioane MiG-31K, a fost respins cu succes de apărarea antiaeriană ucraineană, dotată cu sisteme occidentale, în special Patriot.

Rușii au atacat Ucraina cu 18 rachete de diferite tipuri și cu o serie de drone Shahed în noaptea de 15-16 mai, toate țintele rusești fiind doborâte de apărători, potrivit lui Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și lui Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armele americane: Rușii au pierdut într-o noapte „invincibilele” rachete Kinzhal, Kalibr, Iskander

„În jurul orei 03:30 pe 16 mai, invadatorii ruși au atacat Ucraina de pe fronturile de nord, de sud și de est cu diferite tipuri de rachete aeriene, maritime și terestre - 18 în total”, a scris Zalujnîi pe Telegram, potrivit pravda.com.ua.

Șase rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinzhal au fost lansate de șase avioane MiG-31K, nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe nave în Marea Neagră și trei rachete terestre (S-400, Iskander-M).

„Toate cele 18 rachete au fost distruse de apărarea aeriană a Forțelor Aeriene Ucrainene.”

Generalul ucrainean Serhi Popko a declarat că atacul nocturn a fost „excepțional de complex și dens”.

„Numărul maxim de rachete au fost trase spre oraș în cea mai scurtă perioadă de timp. Marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian Kiev au fost detectate și distruse”, a declarat acesta.

Cartierul aglomerat Solomianski din Kiev, unde se află aeroportul internațional, a fost cel mai grav avariat.

Toate țintele rusești, distruse

Forțele Aeriene Ucrainene nu au anunțat cum au fost doborâte rachetele rusești, dar specialiștii militari spun că rachetele balistice lansate din aer au fost  distruse cu sistemele de apărare aeriană Patriot, pe care Ucraina le-a primit de la parteneri. 

Însă ucrainenii mai dețin și alte sisteme antiaeriene occidentale performante, cu care au fost doborâte celelalte rachete lansate de ruși în atacul foarte complex, ce s-a vrut „covârșitor”.

Ministerul rus al Apărării a susținut, la rândul său, că una dintre rachetele sale a distrus cu succes un sistem de apărare aeriană Patriot, proiectat și furnizat de SUA.

Citește și: Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 140 de ani înainte de încheierea secolului în mod natural

În afară de rachete, ușii au atacat Ucraina cu drone iraniene Shahed-136/131 în noaptea de 15-16 mai și au efectuat recunoașteri aeriene cu trei drone operaționale-tactice Orlan-10 și SuperCam.

Aceste ținte rusești au fost, de asemenea, toate distruse.

Citește și: Rusia pregătește avioane Su-24 și rachete Iskander-M împotriva scutului antirachetă din România

Oleșciuk a adăugat că aeronavele tactice ale Forțelor Aeriene Ucrainene continuă să lovească pozițiile ocupanților ruși. 

În special, apărătorii au efectuat peste 20 de atacuri aeriene de grup în cursul zilei de 15 mai și la începutul zilei de 16 mai. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te