Armata secretă a Pentagonului: 60.000 de militari sub acoperire, unii și cu înfățișări false

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.05.2021 - 19:52
60.000 de militari sub acoperire, unii și cu înfățișări false/Foto: Newsweek
Un SUV din Siria este transformat într-o platformă de interceptare a mobilelor/Foto: Newsweek

Cea mai mare forță sub acoperire din lume este cea creată de Pentagon în ultimul deceniu. Armata secretă are 60.000 de militari, cei mai mulți lucrând sub identități, dar și cu înfățișări, false.

SHARE

Această forță este de peste zece ori mai mare decât cea a CIA, efectuează misiuni interne și în străinătate, atât în uniforme militare, cât și sub acoperire civilă, în viața reală și online, ascunzându-se de multe ori în afaceri private și consultanțe.

Mii de spioni care își desfășoară munca de zi cu zi sub diferite identități false

Explozia războiului cibernetic a dus la apariția a mii de spioni care își desfășoară munca de zi cu zi sub diferite identități false. Pentru contracararea acestora este nevoie de o forță pe măsură, iar Pentagonul are o uriașă armată secretă.

Raportul exclusiv al Newsweek despre această lume secretă este rezultatul unei anchete de doi ani care implică examinarea a peste 600 de CV-uri și 1.000 de posturi, zeci de cereri în baza Legii privind libertatea de informare și numeroase interviuri cu persoane active și decidenți în domeniul apărării.

Ceea ce a ieșit la iveală nu este doar un sector foarte puțin cunoscut al armatei americane, ci și unul complet nereglementat. Nimeni nu cunoaște dimensiunea totală a programului.

Citește și

SUA investighează un atac misterios cu „energie direcționată” de lângă Casa Albă

Pentagonul își reafirmă „susţinerea de neclintit” pentru dreptul Israelului de a se apăra

 

Congresul nu a organizat niciodată o audiere pe această temă. Și totuși, armata care dezvoltă această gigantică forță clandestină e posibil să încalce legile SUA, Convențiile de la Geneva, codul de conduită militară și responsabilitatea de bază a Armatei.

130 de companii private administrează noua lume clandestină. Zeci de organizații guvernamentale puțin cunoscute și secrete susțin programul, desfășurând contracte clasificate și monitorizând operațiuni necunoscute de public.

900 de milioane de dolari pentru a deservi forța clandestină

Aceste companii atrag anual peste 900 de milioane de dolari pentru a deservi forța clandestină, făcând totul, de la crearea documentației false și plata facturilor (și a taxelor) persoanelor care operează sub nume false, până la construirea de dispozitive pentru fotografierea și ascultarea unor ținte în cele mai îndepărtate colțuri din Orientul Mijlociu și Africa.

Forțele de Operațiuni Speciale constituie peste jumătate din întreaga forță, războinici din umbră care urmăresc teroriștii în zonele de război din Pakistan până în Africa de Vest, lucrează în puncte fierbinți total necunoscute, inclusiv în spatele liniilor inamice în țări precum Coreea de Nord și Iran.

Specialiștii în informații militare - colectare de date, agenți de contraspionaj, chiar și lingviști - alcătuiesc a doua forță din această armată secretă.

Cea mai nouă „unitate” este formată din cei care nu părăsesc niciodată tastaturile. Aceștia sunt luptătorii cibernetici de ultimă generație, care acționează online sub profile false, căutând ținte de mare valoare sau se angajează în campanii de influențare și manipulare a rețelelor sociale.

Sute lucrează în și pentru NSA, dar în ultimii cinci ani, fiecare unitate de informații militare și operațiuni speciale a dezvoltat un fel de celulă de operațiuni „web”, care colectează informații și asigură securitatea operațională a propriilor activități.

Competiție acerbă cu Rusia și China în ceea ce se numește „război în zona gri”

Armata secretă se află în centrul combaterii terorismului, dar și într-o competiție acerbă cu Rusia și China în ceea ce se numește „război în zona gri”, un spațiu foarte activ.

Un ofițer superior pensionat recent, responsabil cu monitorizarea „programelor speciale”, declară pentru Newsweek că nimeni nu este pe deplin conștient de amploarea acestei armate secrete și nici nu s-a acordat multă atenție implicațiilor ca și instituție militară.

Acesta admite că dorința de a deveni mai invizibil pentru inamic nu doar că ascunde ceea ce fac Statele Unite în întreaga lume, ci încalcă și unele legi americane. De exemplu, pentru identitățile false ale celor care călătoresc peste hotare, trebuie să se modifice bazele de date privind imigrația pentru a se asigura că cei care desfășoară activități ilicite se pot întoarce în Statele Unite fără a fi afectați.

Pentru verificarea identității, o unitate a armatei secrete lucrează cu Homeland Security și cu Departamentul de Stat, precum și cu toate statele americane pentru autentificarea unor „mecanisme” pentru cei ce au identități false.

O imagine rară a acestei lumi „paralele” a apărut în aprilie 2013 când un reporter de la Northwest Public Broadcasting a scris despre amploarea acestui program secret. Raportul său a dezvăluit că numai statul Washington a oferit Guvernului federal sute de permise de conducere valabile, sub nume fictive. Existența „programului confidențial de permis de conducere”, așa cum se numea, nu era cunoscută nici măcar guvernatorului.

„Reducerea semnăturilor”, o procedură ce permite practic orice

Aproape fiecare unitate individuală care funcționează clandestin - operațiuni speciale, colectare de informații și război cibernetic - are o secțiune de „reducere a semnăturilor”, operată în mare parte de contractori mici, care efectuează servicii pentru cei cu identități false pentru a conferi „credibilitate, compatibilitate, realism, sprijin și conformitate”.

Întocmirea documentelor este doar o piesă a puzzle-ului. Alte organizații sunt responsabile pentru proiectarea și fabricarea deghizărilor personalizate și a elementelor de „păcălire biometrică” pentru a facilita călătoriile. Aici se află toate programele de acces special.

Ca dimensiune a secretului în care acționează această lume, nu există nicio definiție neclasificată a „reducerii semnăturii” dată de oficiali militari.

La insistența Newsweek, Agenția de nformații pentru apărare - care operează Serviciul clandestin de apărare și Biroul de acoperire a apărării - a spus că „reducerea semnăturilor” este un termen de „artă”, pe care „anumiți indivizi l-ar putea folosi pentru a descrie măsurile de securitate operațională (OPSEC) pentru o varietate de activități și operațiuni”.

„Clar” ca bună ziua!


În afară de falsificarea documentelor, o altă activitate a unor companii ce fac parte din armata secretă falsifică înfățișările agenților.

De exemplu, o companie mică rurală din Carolina de Nord ține un „atelier” în care agenții sunt învățați cum să fabrice dispozitive de ascultare secrete camuflate în obiecte casnice, cum să utilizeze materiale promoționale pentru turnare de măști, vopsire specială și tehnici sofisticate de îmbătrânire pentru schimbarea înfățișării.

Acestea sunt pentru agenții care lucrează în zone de mare risc, de regulă pentru colectare de informații necesare în contraterorism.

Armata secretă a Pentagonului a pus în funcțiune un uriaș mecanism de falsificare pentru siguranța zecilor de mii de agenți, iar acest proces este total necunoscut legiuitorilor țării și, evident, publicului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te