Țara scandinavă încearcă să crească numărul tinerilor din armată prin extinderea înrolării obligatorii la femei pentru prima dată. Atât bărbații, cât și femeile pot continua să se ofere voluntari, iar locurile rămase vor fi ocupate printr-o loterie neutră din punct de vedere al genului.
Armata obligatorie pentru femei într-o țară UE. Când a avut România un astfel de stagiu militar
„În situația în care se află lumea acum, este nevoie”, a spus Katrine, care este în armata daneză. „Cred că este corect și corect ca femeile să participe în mod egal cu bărbații.”
Conform noilor reguli adoptate de parlamentul danez la începutul lunii iunie, femeile daneze care împlinesc 18 ani vor fi înscrise în sistemul de loterie, în condiții de egalitate cu compatrioții lor de sex masculin. Schimbarea vine pe fondul agresiunii rusești și al investițiilor militare tot mai mari în țările NATO.
Amenințarea iminentă a Rusiei
Reformele Danemarcei privind egalitatea de gen au fost inițial schițate în 2024 ca parte a unui acord major de apărare. Inițial, se aștepta ca programul să fie implementat până la începutul anului 2027, dar a fost schimbat pentru vara anului 2025.
Colonelul Kenneth Strøm, șeful programului de recrutare, a declarat pentru AP că măsura se bazează pe „situația actuală de securitate”.
„Ar putea participa la descurajarea colectivă a NATO”, a adăugat Strøm. „Creșterea numărului de recruți ar duce pur și simplu la o putere de luptă mai mare.”
Citește și: Germania este la un pas de a reintroduce serviciul militar obligatoriu. Se trag semnale de alarmă
Danemarca, o națiune cu 6 milioane de locuitori, are aproximativ 9.000 de soldați profesioniști. Se așteaptă ca noul aranjament să ridice cifra la 6.500 de persoane care efectuează serviciul militar anual până în 2033, față de 4.700 anul trecut.
Conform legislației daneze, toți bărbații apți din punct de vedere fizic cu vârsta peste 18 ani sunt chemați la serviciul militar. Unele persoane - atât bărbați, cât și femei - se oferă voluntari, iar restul locurilor sunt ocupate printr-un sistem de loterie care până acum a implicat doar bărbați. Voluntarele reprezintă aproximativ un sfert din totalul celor încorporați din 2024.
„Unii vor fi probabil foarte dezamăgiți că vor fi aleși să intre în armată”, a spus Anne Sofie, parte a grupului de voluntari. „Unele vor fi probabil surprinse și le va plăcea mult mai mult decât cred.”
Citește și: Cea mai puternică țară din UE vrea să reintroducă armata obligatorie. Ce face România
Durata serviciului este, de asemenea, extinsă, de la patru la 11 luni. Recrutele vor petrece mai întâi cinci luni în instrucție de bază, urmate de șase luni de serviciu operațional, plus lecții suplimentare.
Consolidarea forțelor armate
Această mișcare face parte dintr-o consolidare militară mai amplă a națiunii nordice.
În februarie, guvernul danez a anunțat planuri de consolidare a armatei sale prin înființarea unui fond de 7 miliarde de dolari, despre care a spus că va ridica cheltuielile pentru apărare ale țării la peste 3% din produsul intern brut în acest an. Părți din programul de recrutare sunt finanțate de așa-numitul Fond de Accelerare.
„Observăm o situație de securitate acutizată în Europa. Avem conflictul în desfășurare din Ucraina. Ne concentrăm pe țările baltice, unde Danemarca contribuie cu mulți soldați. Așadar, cred că este un efort general de a consolida apărarea daneză”, a declarat cercetătoarea Rikke Haugegaard de la Colegiul Regal Danez de Apărare.
Dar Haugegaard notează că există multe provocări, de la echipamente nepotrivite și lipsa unor cazărmi suplimentare, până la potențiale cazuri de hărțuire sexuală.
„În următorul an sau doi, vom construi o mulțime de clădiri noi pentru a găzdui toți acești oameni. Deci, va fi un proces gradual”, a adăugat ea.
În 2017, țara vecină, Suedia, a instituit o recrutare militară atât pentru bărbați, cât și pentru femei, după ce guvernul său a vorbit despre deteriorarea mediului de securitate din Europa. Norvegia a introdus propria lege care aplică recrutarea militară obligatorie ambelor sexe în 2013.
Cum făceau studentele armata în România până în 1990
Revenind la România, serviciul militar obligatoriu pentru tinerele studente era unul atipic. În marea majoritate a timpului nu stăteau în cazarmă. Concret, vinerea aveau zi de teorie – tinerele din București făceau aceste ore la Academia Militară – iar de două ori câte trei săptămâni treceau printr-o convocare în vacanța de vară. Aici se trăgea cu arma și se făcea instruție efectivă.
FOTO: aesgs.ro
În prezent, Armata României are femei în componență, dar acestea sunt militar profesionist. Recent într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că „din totalul personalului cu statut de militar profesionist (cadre militare sau soldați/gradați profesioniști), 13,5 % sunt femei, cu reprezentare în toate corpurile și gradele militare, inclusiv cel de general”. Vorbim de 22% ofiţeri, 17% ofiţeri şi subofiţeri, iar 9% militari profesionişti.