Armata Europei, din nou în discuție pentru un război contra Rusiei. Ce țări se opun?

DE Adina Mutăr | 11.02.2024 - 18:49
Armata Europei, din nou în discuție pentru a contracara Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Armata Europei, din nou în discuție pentru a contracara Rusia. Ce țări se opun? Stéphane Séjourné, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, a declarat că ia în serios temerile că Rusia ar putea ataca un stat membru NATO în viitor

SHARE

Armata Europei, din nou în discuție pentru a contracara Rusia. Ce țări se opun? Séjourné consideră că Europa trebuie să investească mai mult în capacitatea sa de apărare.

Ministrul a fost întrebat dacă împărtășește temerile exprimate de înalți oficiali militari ai multor țări că Rusia ar putea ataca un stat NATO în următorii ani și că Occidentul trebuie să investească mai mult în apărarea sa.

Armata Europei, din nou în discuție pentru un război contra Rusiei. Ce țări se opun?

Séjourné a răspuns afirmativ, spunând că Franța a intensificat deja investițiile în apărarea sa.

"În circumstanțele geopolitice actuale, este în interesul nostru să ne punem întrebările potrivite. Bugetele noastre de apărare trebuie să ne permită să facem față acestor provocări. Trebuie să fim mai coezivi în organizarea apărării Europei. Aceasta este propunerea franceză și capătă din ce în ce mai mult avânt”, a spus Séjourné, potrivit European Pravda.

El a subliniat că eforturile actuale ale țărilor europene trebuie intensificate și mai mult.

„Da, vorbim de o problemă existențială și trebuie să căutăm garanții de securitate în Europa. Cele 27 de țări, toate împreună. Trebuie să cădem de acord să facem armele și echipamentele militare mai compatibile din timp, pentru a să asigurăm comunicarea între armatele noastre și să avansăm treptat către integrarea militară – în chestiuni industriale și operaționale. Toate acestea fac parte din agenda „uveranității europene”, a spus Séjourné.

El a adăugat că provocările aduse de războiul ruso-ucrainean au contribuit deja la progrese semnificative în compatibilitate, deoarece era nevoie să se asigure că Forțele Armate ale Ucrainei pot folosi arme furnizate de multe țări diferite.

"Războiul din Ucraina a făcut posibile mai multe lucruri care păreau imposibile înainte. Muniții comune, rachete și achiziționarea de echipamente europene, de exemplu", a spus Séjourné.

Propunerea Italiei nu s-a bucurat de succes

Italia a propus același lucru, dar unele țări europene nu au susținut apelul ministrului italian de Externe pentru o armată europeană.

Jurnalista Defense News Elisabeth Gosselin-Malo a raportat că, în ciuda apelului Italiei pentru o armată europeană comună pentru a contracara agresiunea Rusiei, unele state membre ale UE nu au susținut această idee din cauza dezacordurilor.

State precum Slovenia, Spania, Danemarca și Polonia consideră această perspectivă „nerealistă și inutilă în lumea modernă”.

Citește și: FOTO Cum arată scenariul războiului declanșat de Putin în Europa. Harta posibilei invazii a Rusiei

Ministrul spaniol al Apărării a remarcat că înființarea unei armate europene comune nu a fost posibilă nici în 1992, când Uniunea Europeană era formată din 12 state membre.

La rândul său, ministrul danez al Apărării a remarcat că Europa are deja propriile forțe de răspuns rapid și de apărare în cadrul NATO, ceea ce face irațională ideea creării unei armate comune și ar înrăutăți comanda prin structuri suplimentare.

„Polonia nu neglijează acțiunile UE în domeniul securității și apărării, dar aceste eforturi ar trebui să fie complementare cu consolidarea NATO și promovarea securității transatlantice”, a spus Ministerul Polonez al Apărării.

Citește și: Rusia amenință NATO. „Nu vom tolera 20.000 de militari la granițele noastre. Vom reduce riscurile”

În plus, Ministerul Apărării al Poloniei a menționat că țara urmărește să îmbunătățească nu numai cooperarea paneuropeană între țări, ci și cooperarea personală între țările vecine.

Militarnyi a raportat anterior că Ministerul Apărării al Italiei a lansat un program pentru achiziționarea a peste 1.000 de vehicule de luptă pe șenile pentru a-și îmbunătăți flota de vehicule blindate.

Prima etapă a programului va fi căutarea companiilor care își vor prezenta modelele de vehicule de luptă în conformitate cu cerințele publicate de Ministerul Apărării al Italiei.

Principalii concurenți sunt italienii Leonardo și Iveco, echipa franco-germană KNDS și germanul Rheinmetall.

Programul, numit Army Armored Combat Combat System (A2CS), prevede modernizarea unui număr semnificativ de vehicule de luptă din armata italiană.

Una dintre cerințe este dezvoltarea vehiculelor multifuncționale capabile să rezolve o gamă largă de sarcini.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te