Inteligența artificială amenință locurile de muncă. Un raport recent lansat de think tank-ul RethinkX ridică semnale de alarmă cu privire la viitorul muncii. Adam Dorr, director de cercetare al organizației, susține că până în anul 2045, aproape toate meseriile vor fi înlocuite de inteligența artificială și roboți, într-un ritm accelerat de evoluție tehnologică, relatează Business Insider.
Cele trei meserii care ar putea supraviețui AI-ului. Expert: „Aproape toate meseriile vor dispărea”
Potrivit expertului, această transformare va duce la dispariția masivă a locurilor de muncă, afectând miliarde de oameni la nivel global.
Doar o mână de meserii – dintre cele mai neașteptate – ar putea supraviețui, fiind „domenii în care conexiunea umană, încrederea și complexitatea etică nu pot fi replicate de mașini”.
Cele trei meserii care ar putea supraviețui AI-ului
Pe lista scurtă a meseriilor „de neînlocuit” se află:
- Lucrătorii din industria pentru adulți, datorită componentei intime și a conexiunii personale;
- Antrenorii sportivi, care oferă motivație și relaționare directă;
- Politicienii, al căror rol depinde de carismă, negociere și încredere publică.
„Va rămâne o nișă pentru munca umană în anumite domenii”, explică Adam Dorr.
„Problema este că nu există suficientă cerere pentru a angaja patru miliarde de oameni doar în aceste nișe”, adaugă Dorr.
Citște și: Firma de IA a lui Musk, obligată să șteargă postările după ce un chatbot îl laudă pe Hitler
Specialistul vede două direcții posibile pentru omenire. Prima ar fi o inegalitate masivă, unde resursele sunt concentrate în mâinile puținilor care controlează AI, iar a doua varaintă ar fi o societate a abundenței, în care tehnologia satisface toate nevoile de bază și munca devine opțională.
Cheia este, spune el, cum se va adapta societatea în următorii 10-15 ani.
Citește și: O trupă rock cu un milion de fani pe Spotify a fost generată de inteligența artificială
Divergențe între marii gânditori din AI
Geoffrey Hinton, supranumit „nașul AI”, avertizează că munca intelectuală de rutină va fi cel mai vulnerabil segment. În schimb, meseriile manuale ar putea rezista mai bine.
Dario Amodei (Anthropic) estimează că jumătate dintre joburile de birou pentru începători vor dispărea în cinci ani.
Jensen Huang (Nvidia) și Yann LeCun (Meta) susțin că AI va transforma joburile, nu le va elimina complet.
Sam Altman (OpenAI) spune că vom asista la apariția unor roluri noi, din ce în ce mai absurde, dar care vor compensa parțial pierderea celor tradiționale.
David Autor, economist MIT, are cea mai pesimistă viziune: o economie de tip „Mad Max”, unde puțini vor deține puterea, iar mulți vor concura pentru puținele joburi valoroase rămase.