Apetitul pentru schimbare crește în comunitatea kurdă, pe măsură ce se apropie alegerile din Turcia

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.05.2023 - 15:51
Infografic despre un sondaj asupra alegerilor prezidenţiale din Turcia. Kilicdaroglu, în faţa lui Erdogan - Foto. Profimedia Images

Fost susținător al lui Erdogan, omul de televiziune Mehmet Dalgic și-a schimbat loialitatea, trecând de partea principalului său contestatar, Kemal Kilicdaroglu. Erdogan şi-a pierdut susţinerea, la distrugerea în cutremur a televiziunii din sud-estul Turciei.

SHARE

Lipsa sprijinului a fost ultimul strop, în deziluzia treptată a lui Dalgic, față de AKP.

Creşte apetitul pentru schimbare în Turcia

Partidul lui Erdogan s-a bucurat de multă vreme de un sprijin solid în regiune, datorită măsurilor de consolidare a drepturilor kurzilor, care formează majoritatea acolo, dar și a economiei locale, la începutul ultimelor două decenii.

Înaintea alegerilor de duminică, criza costului vieții lovește acum sprijinul acordat lui Erdogan în sud-estul Turciei, ca și în alte părți, amenințăndu-i perspectivele de realegere, într-o luptă dură pentru putere.

Analiștii spun că linia naționalistă în creștere a Guvernului i-a erodat popularitatea în rândul kurzilor, care sunt 20% din populația ţării și sunt văzuți jucând un rol de creatori de preşedinţi, prin voturile lor.

Citeşte şi: Kemal Kilicdaroglu, care e tot ceea ce nu este Recep Tayyip Erdogan, vrea să câştige alegerile

„Acum îi spun Turciei că este necesară o schimbare”, a afirmat Dalgic, în timp ce excavatoarele continuă să îndepărteze resturile din mall-ul prăbușit, din cel mai mare oraș din regiune, Diyarbakir, unde se afla postul său de televiziune. „Tinerii nu au nici o speranță, nici viitor”, afirmă Dalgic.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta de Institutul Rawest a arătat un sprijin de 76,3% pentru candidatul opoziției la președinție, Kemal Kilicdaroglu, în provincia Diyarbakir, în timp ce susţinerea lui Erdogan a scăzut la 20,5%.

Principala partid care îl susţine pe Kilicdaroglu, CHP, a avut un sprijin redus în sud-est, în trecut.

„Problema curdă”

În timp ce sondajele de opinie indică faptul că sprijinul pentru Erdogan, în regiune, este în scădere, acesta păstrează un nucleu de sprijin, inclusiv la oameni precum comerciantul Adil Aydin, care asociază CHP cu represiunea de stat care vizează kurzii cu mult înainte ca AKP-ul lui Erdogan să vină la putere.

„Din momentul în care (Erdogan) a spus „problema kurdă este problema mea"”, aceasta a adus pace în această regiune”, spune Aydin, în magazinul său de brânzeturi, din inima istorică a orașului, făcând trimitere la încercarea Ankarei de a pune capăt unui conflict de zeci de ani, care a marcat regiunea.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Turcia și de aliații săi occidentali, a ridicat armele împotriva statului, în 1984. În lupte, au murit peste 40.000 de oameni.

Citeşte şi: Putin și-a declarat susținerea pentru Erdogan înainte de alegerile din Turcia. Ce i-a transmis

În campania electorală, Erdogan a sugerat în mod repetat că ar exista legături între PKK și alianța de opoziție, fără a furniza dovezi, aparent căutând să apeleze la ostilitatea profundă față de gruparea militantă, conform Reuters.

Dar, în urmă cu un deceniu, tot Erdogan este cel care a început un proces de pace cu PKK. Tratativele s-au sistat în anul 2015, declanșând o perioadă de război urban feroce în sud-est, inclusiv pe străzile din apropierea magazinului lui Aydin.

Dar acesta încă speră la încheierea conflictului, care se concentrează acum în nordul Irakului.

"Kurzii vor să se întoarcă la procesul de pace. Ei tânjesc după pace", a spus Aydin, afirmându-și încrederea în președintele Erdogan. „Așa cum spun oamenii, dacă cineva o poate face, Erdogan poate”.

"Avea, un nod în gât"

A fost o încredere pe care a avut-o cândva Dalgic, amintindu-și cât de profund a fost mișcat când l-a văzut pentru prima dată pe Erdogan vorbind, acum două decenii, și a considerat că AKP este un aducător de mântuire.

"Am plâns. Aveam un nod în gât. Era prima dată când vedeam un lider atât de impunător, cu atâta entuziasm", îşi aminteşte Dalgic.

După douăzeci de ani, el spune acum că îl va vota pe Kilicdaroglu, pe care unele sondaje l-au clasat înaintea şui Erdogan, în cursa pentru Președinție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te