Procurorii încearcă să-l convingă pe Donald Trump să se predea săptămâna viitoare

DE Florin Budescu, Adina Mutăr | Actualizat: 31.03.2023 - 15:41
Donald Trump-Foto: Profimedia Images

Associated Press informează că procurorii americani au anunţat că lucrează la convingerea fostului preşedinte Donald Trump să se predea săptămâna viitoare, adică să se conformeze judiciar la exigenţele cerute, indiferent dacă va fi arestat sau nu de procurori.

SHARE

Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, o evoluţie istorică, după ani de investigații asupra relațiilor sale personale, politice și de afaceri.

Natura exactă a acuzațiilor a fost neclară vineri, deoarece rechizitoriul a rămas sub sigiliu, dar au ca bază  plățile făcute în timpul campaniei prezidențiale din anul 2016, pentru a o reduce la tăcere pe acriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniels, conform Associated Press.

Procurorii vor să-l convingă pe Trump să se predea

Procurorii au spus că lucrează pentru a a stabili modul în care Trump se va preda autorităților, lucru care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, orice ar însemna aceasta.

Ei nu au spus dacă intenționează să solicite pedeapsa cu închisoarea,, în cazul unei condamnări, o evoluție care nu l-ar împiedica pe Trump să caute să preia din nou președinția SUA.

Congresmanul democrat Adam Schiff a spus, conform BBC: „Acuzarea și arestarea unui fost președinte sunt unice în toată istoria Americii".

Citeşte şi: Trump va apărea în fața instanței din New York. Procuratura a vorbit cu avocatul fostului președinte

În cadrul acestor negocieri cu procurorii, instanța poate de asemenea să fie de acord să îi acorde o intrare privată în instanță, în loc de „plimbarea criminală” tipică, în fața presei adunate, care l-ar victimiza public şi i-ar aduce capital politic.

Deja, există voci care comentează că lui Trump i-ar sta bine în public, îmbrăcat în salopeta portocalie a puşcăriaşului.

Cu toate acestea, odată aflat înăuntru, lui Trump i se vor lua amprentele și i se va face o fotografie, la fel ca la toți inculpații din dosare penale. De asemenea, i se vor citi drepturile, amintindu-i dreptul său fie protejat constituțional de un avocat și de a refuza să discute cu Poliția.

Citeşte şi: Trump, primul președinte al SUA inculpat penal. Va fi fotografiat, amprentat. Prima reacție

Cei acuzați de o infracțiune sunt de obicei încătușați temporar, deși avocații lui Trump vor încerca să evite acest lucru, pentru clientul lor. Pe tot parcursul procesului de predare, el va fi însoțit de agenții Serviciului Secret.

Rechizitoriul, primul împotriva unui fost președinte al SUA, plasează un birou local al procurorului districtual în inima unei curse naționale prezidențiale și deschide proceduri penale într-un oraș pe care fostul președinte, zeci de ani, l-a numit "acasă".

Ajuns într-o perioadă de diviziuni politice profunde, acuzațiile ar putea să întărească, mai degrabă decât să remodeleze, opiniile celor celor care văd responsabilitatea ca fiind de mult întârziată și ale celor care, la fel ca Trump, consideră că republicanul este vizat în scopuri politice de un procuror democrat.

Trump acuză „persecuție politică”

Trump, care a negat orice faptă greșită și a atacat în mod repetat ancheta, a numit rechizitoriul „persecuție politică” și a prezis că îi va învinge pe democrați, în 2024.

Într-o declarație care confirmă acuzațiile, avocații apărării Susan Necheles și Joseph Tacopina au declarat că Trump „nu a comis nicio crimă. Vom lupta cu îndârjire împotriva acestei urmăriri politice în instanță.”

Un purtător de cuvânt al procurorului din Manhattan a confirmat rechizitoriul și a spus că procurorii au contactat echipa de apărare a lui Trump pentru a coordona o predare. Tacopina a spus că este „probabil” ca Trump să se predea marți.

Lui Trump i s-a cerut să se predea vineri, dar avocații săi au spus că Serviciul Secret are nevoie de timp suplimentar în timp ce făceau pregătiri de securitate, au declarat pentru Associated Press două persoane familiare cu chestiunea.

Oamenii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu au putut discuta public detaliile de securitate. Procurorul districtual Alvin Bragg și-a părăsit biroul joi seară, fără a comenta.

Cazul se concentrează pe acuzații bine documentate dintr-o perioadă din 2016, când trecutul lui Trump s-a ciocnit cu ambițiile sale politice.

Procurorii au analizat luni de zile banii plătiți actriței porno Stormy Daniels și fostului model Playboy Karen McDougal, despre care se temea că vor face publice pretenții că au avut întâlniri sexuale extraconjugale cu el.

~Această traducere a fost adaptată cu ajutorul unui jurist.~

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te