Anul iepurelui. Un ghid pentru Anul Nou Lunar, conform Calendarului Chinezesc

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.01.2023 - 16:54
Anul iepurelui. Un ghid pentru Anul Nou Lunar, conform Calendarului Chinezesc - Foto: https://www.publicdomainpictures.net/

Ia-ți cămașa roșie preferată; de sezon, este timpul să sărbătorim Anul Nou Lunar, cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii. Ne luăm la revedere de la Anul Tigrului, intrăm în Anul Iepurelui, pe 22 ianuarie 2023, conform calendarului anual chinezesc.

SHARE

Milioane de familii din întreaga lume pregătesc sărbători, pentru unul dintre cele mai mari festivaluri ale anului. Iată un ghid rapid pentru cele mai comune tradiții și superstiții asociate cu ocazia.

Legenda monstrului Nian

Există nenumărate basme populare legate de Anul Nou Lunar, dar mitul „Nian” se evidențiază ca fiind cel mai distractiv.

Legenda spune că Nian era o fiară subacvatică feroce, cu dinți și coarne ascuțite. În fiecare revelion lunar, se târa pe pământ și ataca un sat din apropiere.

Cu o astfel de ocazie, în timp ce sătenii s-au ascuns, un bătrân misterios a apărut și a insistat să rămână în sat, în ciuda faptului că a fost avertizat că i se apropie moartea.

Spre surprinderea sătenilor, bătrânul și satul au supraviețuit complet nevătămați.

Bărbatul a susținut că l-a speriat pe Nian atârnând bannere roșii pe ușă, aprinzând petarde și purtând haine roșii.

Așa se face că purtarea culorii de foc – până la lenjeria intimă – împreună cu agățarea de bannere roșii, cu fraze de bun augur și aprinderea petardelor sau artificiilor, au devenit tradiții de Anul Nou Lunar, toate acestea fiind respectate și astăzi.

Lăsând la o parte distracția, Anul Nou Lunar poate însemna defapt multă muncă.

Festivitățile durează adesea 15 zile – sau chiar mai mult – cu diferite sarcini și activități care au loc în acea perioadă. Totul începe cu aproximativ o săptămână înainte de noul an.

Deși există diferite moduri de a spune „La mulți ani!”, în funcție de locul în care vă aflați, rămânem în chineza mandarină și cantoneză, în această poveste. Am inclus versiunile romanizate ale ambelor limbi, în descrierile noastre la diferitele tradiții.

15 ianuarie: Pregătirea

În săptămâna dinaintea Anului Nou Lunar, prăjiturile și budincile festive sunt făcute în a 24-a zi a ultimei luni lunare.

Cuvântul pentru prăjituri și budinci este „gao” în mandarină sau „gou” în cantoneză, care sună la fel ca și cuvântul folosit pentru „înalt”.

Ca urmare, se crede că consumul lor va duce la îmbunătățiri și creșteri, în anul următor. (Dacă nu ți-ai pregătit încă propriul „gou”, iată o rețetă ușoară de prăjitură cu napi, un fel de mâncare îndrăgit de Anul Nou Lunar.)

Dar nici o pregătire pentru Anul Nou Lunar nu ar fi completă fără să atârnați acasă bannere roșii, cu fraze și expresii de bun augur (numite fai chun, în cantoneză, sau chunlian, în mandarină) - începând cu ușa din față.

19 ianuarie: Curățarea supremă

O mare curățenie se face în case, în a 28-a zi a ultimei luni lunare, care a căzut pe 19 ianuarie, anul acesta. Scopul este să scapi de casa ta de orice ghinion acumulat în ultimul an.

O mulțime de alte reguli și superstiții sunt atașate Anului Nou Lunar. De exemplu, nu vă spălați sau tăiați părul în prima zi a noului an.

De ce? Caracterul chinezesc pentru păr este primul caracter din cuvântul folosit pentru prosper. Prin urmare, spălarea sau tăierea acestuia este văzută ca a vă spăla averea.

De asemenea, veți dori să evitați să cumpărați încălțăminte pentru întreaga lună lunară, deoarece termenul pentru pantofi (haai) sună ca pierdere, dar și ca un oftat, în cantoneză.

Purtați totuși roșu. După cum s-a menționat mai sus, este asociat cu noroc și prosperitate.

21 ianuarie (Revelionul Lunar): Sărbătoarea cea mare

O cină mare, bun prilej pentru o reuniune de familie, este de obicei organizată în ajunul Anului Nou Lunar, care cade pe 21 ianuarie, anul acesta.

Meniul este ales cu atenție, pentru a include mâncăruri asociate cu norocul, inclusiv peștele (cuvântul chinezesc pentru el sună ca acela pentru „belşug”, "surplus"), budincile (simbolizează progresul) și alimentele care arată ca lingourile de aur (cum ar fi găluștele).

În China, alimentele servite la aceste cine clasice variază, de la nord la sud. De exemplu, chinezii din nord au tendința de a avea găluște și tăiței, în timp ce chinezii din sud nu pot trăi fără orez aburit.

Dar, indiferent de felurile de mâncare pe care le preferați, alimentele de Anul Nou Lunar sunt o sărbătoare a jocurilor de cuvinte.

22 ianuarie (Anul Nou Lunar): vizite în familie

Primele zile ale Anului Nou Lunar, în special primele două zile, sunt adesea un test de rezistență, apetit și abilități sociale, deoarece mulți oameni trebuie să călătorească și să îşi viziteze familia apropiată, alte rude și prieteni.

Anul acesta, după dispariţia politicii zero-Covid, de anul nou lunar, au loc adevărate exoduri ale chinezilor, din diferite părţi ale Chinei, în alte părţi, ca şi din şi înspre cele mai diverse părţi ale lumii. Ceea ce alimentează temerile ccă asta va duce la răspândirea noilor variante de SARS Cov-2.

Pungile sunt umplute cu cadouri și fructe, pentru fiecare dintre casele bătrânilor și prietenilor vizitate, care îi vor umple vizitatorului cămările cu cadouri și gustări, după ce au făcut schimb de conversații politicoase, cu privire la bunătățile de Anul Nou Lunar.

Persoanele căsătorite trebuie de asemenea să dea pachete roșii celor care nu s-au căsătorit încă – atât copiilor, cât și tinerilor necăsătoriți.

Se crede că aceste plicuri roșii ar putea proteja copiii de spiritele rele, numite xie sui. Pachetele sunt cunoscute ca yasui qian/Ngaat seoi cin și au scopul de a alunga acele spirite.

24 ianuarie: Chi kou/Cek hau, sau Gura Rosie

Ziua a treia a Anului Nou Lunar (care cade pe 24 ianuarie anul acesta) se numește „chi kou/cek hau” sau gura roșie. Oamenii vor vizita templele și vor evita interacțiunile sociale.

În fiecare an, anumite zodii chinezești au conflicte organice cu mişcarea astrelor. O vizită la templu este o modalitate bună de a rezolva aceste conflicte și de a aduce pace în lunile următoare.

28 ianuarie: ziua de naștere a poporului

Se spune că a șaptea zi (28 ianuarie) a Anului Nou Lunar este ziua în care zeița-mamă chineză, Nuwa, a creat umanitatea. Astfel, se numește renri/jan jat (ziua de naștere a oamenilor).

Diferite comunități din Asia vor servi diverse alimente, pentru ziua de naștere, în acea zi.

De exemplu, oamenii din Malaezia se bucură de yeesang sau o „aruncare de prosperitate” de pește crud și legume mărunțite, în timp ce cantonezii vor mânca biluțe dulci de orez.

5 februarie: Festivalul felinarelor

Punctul culminant al întregului Festival de primăvară are loc în a 15-a și ultima zi (5 februarie 2023).

În vechea societate chineză, era singura zi în care fetelor tinere li se permitea să iasă, să admire felinarele și să cunoască băieți. Drept urmare, a fost denumită și Ziua Îndrăgostiților din China.

În zilele noastre, orașele din întreaga lume încă organizează expoziții masive de felinare și târguri, în ultima zi a festivalului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te