Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei. România, în vizor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.05.2025 - 18:56
Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei. România, în vizor - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei. România, în vizor - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Poliția germană a reținut trei bărbați suspectați că plănuiau să expedieze colete încărcate cu explozibili - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Poliția germană a reținut trei bărbați suspectați că plănuiau să expedieze colete încărcate cu explozibili - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei. România, în vizor. O instanță din Londra a dat verdicte grele pentru șase cetățeni bulgari racolați de serviciile secrete ale Rusiei.

SHARE

Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei. România, în vizor.

Orlin Roussev, în vârstă de 47 de ani, liderul rețelei de spionaj și care a pledat vinovat, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru participarea la șase operațiuni care au pus în pericol securitatea națională a Regatului Unit.

Adjunctul său, Biser Dzhambazov, în vârstă de 44 de ani, care a pledat și el vinovat, a fost condamnat la 10 ani și 2 luni de închisoare.

Ani grei de închisoare în Marea Britanie pentru șase bulgari, spioni ai Rusiei

Katrin Ivanova, în vârstă de 33 de ani - una dintre cele două femei care, potrivit forțelor de ordine, au fost recrutate de Dzhambazov în scopuri de spionaj - a fost condamnată la 9 ani și 8 luni de închisoare, potrivit The Guardian.

Cealaltă femeie, Vania Gaberova, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată la 6 ani, 8 luni și 3 săptămâni de închisoare.

Un alt membru al grupării, Tihomir Ivancev, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, ținând cont de buna sa conduită și de faptul că implicarea sa în rețeaua de spionaj se încheiase înainte de arestarea lor în 2023.

Conform publicației, în luna martie, un juriu le-a găsit vinovate pe Gaberova, Ivanova și Ivanchev de conspirație în vederea comiterii de spionaj în beneficiul unui „stat ostil”.

Un alt inculpat, Ivan Stoyanov, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat la 5 ani și 3 săptămâni de închisoare după ce a pledat vinovat, deși, așa cum a menționat judecătorul, acest lucru s-a întâmplat într-o „etapă târzie” a anchetei.

Inculpații erau „motivați de bani”, fiind vorba de sume „substanțiale” de până la un milion de euro (842.000 de lire sterline).

Țintele spionilor racolați de Rusia. România, în vizor

Acești bani dovedesc că activitățile lor secrete pentru Rusia erau foarte bine cotate.

Procuratura britanică a subliniat că acțiunile persoanelor condamnate „au pus în pericol viața oamenilor”, deoarece acestea supravegheau „în numele serviciilor secrete ruse” jurnaliști care se opun regimului rus, diplomați și personal militar ucrainean care locuiau în Regatul Unit.

Serviciile secrete occidentale au atras atenția asupra unei varietăți a țintelor Rusiei, de la amestec în procesul electoral pentru a sprijini candidații proruși, cum s-a întâmplat și în România, la obiective militare de mare importanță pentru războiul pe care Putin îl duce în Ucraina.

Țările din Europa de Est, foste din blocul sovietic, încă mai au „nostalgici” după relațiile vechi cu Rusia și serviciile de spionaj, în acestea fiind mai ușor de racolat spioni de către servciile secrete ruse SVR și militar GRU.

Deoarece, de la invadarea Ucrainei, rușii sunt monitorizați în țările în care își desfășoara activitățile, serviciile secrete au optat pentru racolarea unor spioni locali și, în funcție de capacitățile lor, pot primi misiuni de urmărire a unor politicieni, diplomați, jurnaliști sau pot primi obiective militare.

România, Bulgaria, Polonia sunt țări în care, consideră serviciile secrete ruse, pot fi racolați localnici mai ușor, aceștia fiind motivați de bani, pe primul loc, dar și din convingeri politice.

Serviciile secrete occidentale considerăcă, după ce va trece perioada alegerilor, în care Rusia s-a implicat ca să sprijine politicieni favorabili politicilor lui Putin, rușii vor trece la spionaj militar și sabotaje asupra infrastructurii militare, direct sau prin interpuși.

Un caz recent este arestarea în Grecia a unui spion rus care monitoriza mișcarea încărcăturii militare trimise în Ucraina.

Pachetele cu explozibili trimise prin poștă, un mijloc mai la îndemâna spionilor ruși

Potrivit Wall Street Journal, poliția germană a reținut trei bărbați suspectați că plănuiau să expedieze colete încărcate cu explozibili, într-un act de sabotaj sponsorizat de Rusia, care amintește de atacurile recente asupra centrelor logistice DHL, au declarat procurorii miercuri.

Arestările ar putea face lumină asupra exploziilor de anul trecut la centrele DHL din Germania și Marea Britanie, despre care oficialii occidentali din domeniul securității au susținut că au făcut parte dintr-unul dintre cele mai îndrăznețe acte de sabotaj ordonate de Kremlin și a cărui țintă includea zboruri către SUA și Canada.

Atunci, a fost arestat și un român, în Marea Britanie, fiind acuzat că a sprijinit un „serviciu de informații străin” în legătură cu un incendiu provocat la un depozit DHL din Birmingham.

Autoritățile britanice au investigat posibile legături cu o rețea extinsă de sabotaj atribuită Rusiei, activă în mai multe țări europene.

Incidentul s-a petrecut în iulie anul trecut, când un colet a luat foc în incinta depozitului din centrul Angliei. Deși nu au fost înregistrate victime sau pagube semnificative, ancheta a fost preluată de ofițerii britanici specializați în combaterea terorismului.

Citește și: Român arestat în UK, acuzat de spionaj și sabotaj: ar fi incendiat un depozit DHL la ordin străin

Oficialii europeni suspectează că Rusia s-a aflat în spatele unei serii de incidente din regiune, inclusiv unele foarte grave, ca ruperea cablurilor submarine în Marea Baltică, atacuri incendiare asupra unei fabrici de armament și asasinarea planificată a unui director executiv german din industria apărării.

Autoritățile au reținut și acuzat suspecți dar în general este foarte greu de dovedit că au acționat la  ordinele Kremlinului.

Citește și: După ce au spionat Baza Kogăniceanu și unități germane, agenții Rusiei au trimis drone și în Anglia

Polonia a declarat că va închide Consulatul rus din Cracovia, după ce a găsit dovezi că Moscova se află în spatele unui incendiu care a distrus cel mai mare centru comercial din Varșovia anul trecut.

Ancheta germană crede că complotul destructurat săptămâna trecută era într-un stadiu incipient și că suspecții nu expediaseră încă explozibili reali, potrivit oficialilor germani.

Serviciile secrete germane recomandă vigilență maximă în prinderea spionilor angajați de ruși, care nu au neapărat un antrenament pentru astfel de misiuni, și pedepse foarte mari pentru „oamenii Moscovei” care se lasă ademeniți pentru a executa acțiuni pro-Rusia, de orice natură ar fi acestea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te