Anchetă independentă: guvernul din Malta, responsabil pentru uciderea jurnalistei Caruana Galizia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.07.2021 - 23:23
Caruana Galizia a fost ucisă într-o explozie puternică în timp ce pleca de la locuinţa sa cu maşina, la 16 octombrie 2017. / Foto: news.sky.com

O anchetă independentă privind asasinarea cu maşină capcană a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a constatat că statul trebuie să-şi asume responsabilitatea după ce a creat o "cultură a impunităţii".

SHARE

Caruana Galizia a fost ucisă într-o explozie puternică în timp ce pleca de la locuinţa sa cu maşina, la 16 octombrie 2017.

Afaceristul Yorgen Fenech, suspect principal în organizarea crimei

Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu oficiali guvernamentali de rang înalt, a organizat crima. Fenech, care îşi aşteaptă procesul pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate.

Citește și: România și Europa, căldură extremă. Se va ajunge și la 45 de grade

Trei bărbaţi suspectaţi că au detonat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. Unul dintre ei a pledat vinovat în cadrul unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi. Intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat.

Statul de drept s-a prăbușit

Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci.

Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept", se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela.

Citește și: Infracţiuni sexuale cu victime minore: MJ vrea camere de anchete pentru minori la fiecare Parchet

Aceasta a declarat că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate la adresa vieţii lui Caruana Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita.

Comisia de anchetă a declarat că este clar că asasinatul a avut o legătură intrinsecă sau directă cu activitatea de investigaţie a lui Caruana Galizia.

Fostul premier maltez a demisionat după arestarea lui Fenech

Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, după arestarea lui Fenech. El nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă ilegală. Presa a dezvăluit apoi şi legăturile strânse dintre Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie.

Judecătorii au cerut măsuri imediate pentru a controla şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile companii.

Abela a declarat într-un tweet că raportul necesită o analiză "matură" şi obiectivă. ''Trebuie învăţate lecţiile, iar reformele trebuie să continue cu mai multă determinare", a spus el, fără a da detalii.

În cadrul anchetei au fost audiate mărturii de la poliţie, oficiali guvernamentali, familia Caruana Galizia şi jurnalişti, printre alţii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.