"Nu vom fi la sfârşitul anului într-o misiune de luptă" în Irak, dar "cooperarea noastră împotriva terorismului va continua chiar şi în această nouă etapă, despre care discutăm", a declarat Joe Biden, alături de premierul irakian Mustafa al-Kazimi, pe care îl primeşte luni la Casa Albă.
Citește și: Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia: „Ciorba a devenit un fel de caviar”
El a explicat că "rolul" armatei americane în Irak va fi de "a forma" şi "asista" forţele irakiene împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), fără a menţiona un calendar sau elemente concrete referitoare la efective.
"Relaţia noastră este mai solidă ca niciodată", a declarat premierul irakian, care a venit la Washington pentru a primi un semnal politic care să-i permită să-şi consolideze poziţia foarte precară, cu trei luni înainte de alegerile legislative.
În fruntea unei ţări devastate de corupţie, sărăcie şi pandemie - cu peste 12.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, fără precedent - Mustafa al-Kazimi este împărţit între aliatul american şi facţiunile puternice pro-Iran.
Citește și: Turcan către Tudose: „Baronii PSD cu 4 clase și doctorate furate vor avea muzeul lor: Jilava”
De fapt, experţii nu aşteaptă nicio schimbare majoră, deoarece prezenţa militară americană în Irak nu mai este considerată o forţă de intervenţie activă, potrivit Agerpres.